een plein in de stad waar de liefde je loutert, / een liefde die geen blad voor de mond neemt, / een mond die zich aanbiedt, een kus op de Kouter.

Lut de Block (2002)

PROFESSOR ADA DEPREZ OVERLEDEN IN ZWIJNAARDE

Nieuws

Ada Deprez (°Oostende, 1928) was ruim een kwarteeuw docent en hoogleraar Nederlandse letterkunde aan de Gentse universiteit. Ze publiceerde vooral over de kopstukken van de Vlaamse Beweging, zoals Ferdinand Snellaert en Jan Frans Willems. Vooral sinds de uitgebreide biografie door Ludo Stynen (2012) en de herdenking van 200 jaar Verenigd Koninkrijk der Nederlanden dit jaar staat Willems weer in de belangstelling van het Vlaamse publiek.

Fenomenaal is haar verzameling Bouwstoffen voor de geschiedenis van de Vlaamse literatuur in de negentiende eeuw (38 delen, 1983-2000), nog aangevuld met meerdere delen Hoofdstukken uit de geschiedenis van de Vlaamse letterkunde in de negentiende eeuw.

Ze volgde bij haar benoeming aan de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde de Antwerpenaar Ger Schmook op, werd in 1983 voorzitter van de KANTL en erelid in 2012.

Eind jaren 1980 verscheen in een reeks literaire gidsen voor Vlaanderen haar Literaire gids voor Oost-Vlaanderen (1987), net voor haar illustere voorganger professor Antonin van Elslander voor het boek Gent, apologie van een rebelse stad (1989), ook een uitvoerig historisch overzichtwijdde aan het literaire leven in Gent, van de Middeleeuwen tot ca. de jaren 1960. Beide publicaties inspireerden mede het ontwerp voor deze website Literair Gent (zie ook gent-en-de-literatuur-in-panoramische-overzichten/ ).
Ze wijdde de helft van de beschikbare pagina’s aan het Gentse literaire leven door de eeuwen. Dat kon ook moeilijk anders, bevestigde haar voorwoord:

“De historische en economische betekenis van Gent heeft als een magneet het hele gebied errond beïnvloed. De stad is de woon- en verblijfplaats geweest of geworden van een onevenredig groot aantal letterkundigen.”

In 2008 ontving ze ook de 'Orde van de Gentse Draak', een bekroning voor wie zich “op bijzondere wijze verdienstelijk heeft gemaakt voor de promotie van de Vlaamse eigenheid in de ruimste zin.”

Een lemma over Ada Deprez wordt later opgenomen op deze website.
Bibliografie op http://dbnl.org
Lees meer over haar bekroning met de Orde van de Gentse Draak in De Gentenaar online