Men hore [Anseele] in zijn eigen taal, zijn Gents dialect, de zo soepele, kernachtige spraak, ruig en ruw, zo geestig ondeugend en slecht gemanierd, een beetje canaljeus zelfs

Paul Kenis (1930)

OVER LITERAIR GENT

WAT BEVAT LITERAIR GENT?

Literair Gent biedt informatie over literatuur in Gent en Gent in de literatuur, van de middeleeuwen tot vandaag. De globale site bestaat uit volgende domeinen:

OVERZICHTEN, algemene bijdragen over het Gentse literaire leven, in een bepaalde periode of rond een specifiek Gents thema.
LEXICON met verschillende onderdelen:
AUTEURS, beknopte bio- en bibliografische informatie over Gentse auteurs en niet-Gentse passanten die in literaire publicaties over Gent of een aspect van Gent schreven;
ANONIEMEN, werken waarvan de auteur niet of niet met zekerheid gekend is en waarin Gent een rol speelt;
VERENIGINGEN, genootschappen… die in Gent gevestigd zijn of er een band mee hebben;
TIJDSCHRIFTEN, literair-culturele tijdschriften, in Gent uitgegeven of opgericht;
EVENEMENTEN, literaire evenementen zoals congressen, tentoonstellingen…die een belangrijke rol speelden in het Gentse literaire leven.
FRAGMENTEN, literaire fragmenten over allerlei Gentse figuren, onderwerpen en locaties, opzoekbaar op auteur of thema/locatie.
WANDELINGEN, virtuele literaire wandelingen in Gent in het algemeen of gewijd aan één bepaald thema (bv. een auteur), via RouteYou-kaarten; de wandeling is naar eigen voorkeur vanaf een gekozen halte te volgen; download en print mogelijk.

De verschillende domeinen worden met elkaar verbonden door INTERNE LINKS. Een interne link maakt het mogelijk om van een lemma over een auteur, van een overzicht, enz. direct door te klikken naar een verwant item op de website, bijvoorbeeld een (andere) auteur, een overzicht waarin de auteur genoemd wordt, een tekstfragment uit zijn werk... Deze interne links verschijnen in de rechterkolom en zijn contextgevoelig. Ze worden enkel aangeboden als er verwantschap bestaat met andere webpagina's in Literair Gent.

In Literair Gent kan op drie manieren gezocht worden:

via het HOOFDMENU, via SNELZOEKEN (doorzoeken van de hele website) en via UITGEBREID ZOEKEN (met vooraf in te stellen opties).
Bij elk onderdeel van het Menu krijgt u een korte toelichting.
Met Snelzoeken krijgt u snel een resultaat, maar deze informatie is ontleend aan diverse domeinen van de website; dit wordt duidelijk aangegeven, maar u moet scrollen om alle resultaten te lezen.
Met Uitgebreid zoeken kunt u zelf parameters en trefwoorden instellen, in allerlei combinaties (Periode of jaartal, deeldomein Menu, Taal, Literair genre, Gents of Niet-Gents, enz.); daardoor kunt u heel gericht zoeken naar specifieke resultaten: bv. zoekwoord "kinderen", in menu-onderdeel "Fragmenten", beperkt tot de genres "proza" + "jeugdliteratuur", specifiek "Gents", zonder ingave jaartal.
Het eerste zoekveld "Zoekwoord" moet verplicht worden ingevuld, anders krijgt u geen resultaat. Bent u niet naar iets specifieks op zoek, vul dan als zoekwoord "Gent" in.
Let op: standaard is dikwijls "Alle" ingesteld.

Via CONTACT in het hoofdmenu kunt u opmerkingen, vragen en suggesties in verband met Literair Gent naar de redactie sturen.

Klik op de links onder nieuwsberichten, lemma’s en tekstfragmenten om direct een boektitel of auteur te zien in de collecties van de Openbare Bibliotheek Gent (of om meer externe informatie te vinden).

DE "PREHISTORIE" VAN LITERAIR GENT

Deze site zet een traditie voort van overzichten en bloemlezingen over Gent als literair centrum en over het beeld van Gent in de literatuur. De gedrukte “voorgangers” van www.literair.gent.be vindt men onder het hoofdstuk “Overzichten”.

Eén van deze “voorgangers” is direct verwant met deze site: Voor den duivel geen stap achteruit! dat in 1992 werd gepubliceerd naar aanleiding van de opening van de vernieuwde hoofdbibliotheek aan het Gentse Zuid. Deze bloemlezing was samengesteld door personeelsleden van de bibliotheek die gedurende een drietal jaren een massa romans, dichtbundels, toneelstukken, bloemlezingen en bibliografieën uitvlooiden op literaire beschrijvingen van Gent, Gentse figuren, stadsbeelden, evenementen en historische gebeurtenissen. Zowat 10% van het toen gevonden materiaal kwam uiteindelijk in het boek terecht. De volledige zoekresultaten (enkele duizenden fragmenten) werden sindsdien zorgvuldig bewaard én aangevuld, vooral in de hoop er later ‘nog wat meer mee te doen’.

Het decreet op het integraal lokaal cultuurbeleid (juli 2001) gaf onder andere aan elke Vlaamse openbare bibliotheek de opdracht mee om te zorgen voor het cultureel erfgoed van de eigen gemeente. Het erfgoeddecreet (april 2004) zorgde er anderzijds voor dat steden, via het afsluiten van een convenant cultureel erfgoed, de mogelijkheden kregen om een geïntegreerd erfgoedbeleid te ontwikkelen. Die convenant wordt in Gent uitgevoerd door de vzw Gent Cultuurstad. Deze website groeide dan ook vanuit de wens van beide ‘instellingen’ om een project op te zetten rond het Gentse literair erfgoed.

In 2004 startte de website van Literair Gent met een beperkte invulling. In de jaren daarna werden talrijke aanvullingen en verbeteringen toegevoegd en kreeg de lexiconindex geregeld een update. Samenwerking met ruim honderdvijftig vrijwillige medewerkers en erfgoedinstellingen zoals het Letterenhuis (Antwerpen), DBNL (Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren, Leiden), met de Universiteit Gent en de Zwarte Doos (Archief Gent) leidden tot een stevige basis met informatie over Gentse auteurs en over het literaire leven in Gent.

Omdat Literair Gent echter over een omvangrijke databank beschikt die via nieuwe toepassingen kan geactiveerd worden, is in 2012 besloten om de website aan te passen en technisch te vernieuwen. Zo kunt u voortaan ook “fulltext” zoeken (waardoor ook nog oningevulde items en berichten in het nieuwsarchief gevonden worden) en werden de virtuele wandelingen voor downloads in diverse formaten en mobiele toepassingen geoptimaliseerd.

WIE IS LITERAIR GENT?

De site www.literairgent.be is een initiatief van de Stedelijke Openbare Bibliotheek Gent/ Bibliotheek De Krook en Gent Cultuurstad (Erfgoedcel Gent/STAM), en werd gelanceerd op 21 mei 2004.

Andere Gentse instanties die meewerk(t)en zijn Archief Gent, het Departement Cultuur, Sport en Vrije Tijd, Digipolis-Gent, de Universiteit Gent en het Poëziecentrum. Naast een aantal Gentse instellingen levert ook het AMVC-Letterenhuis (Antwerpen) iconografisch materiaal.
Het project werd eerder gesteund door het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap en de Stad Gent.

Website-ontwikkeling: silicoN imagE (Gent), 9000 Studios (Gent); Major Tom (Gent)

Het redactiecomité bestaat uit: Krist Biebauw en Harlinda Lox (Bib De Krook), Hendrik Defoort en Anne Marie Musschoot (UGent), Guy Dupont (Archief Gent), Christine de Weerdt en Véronique van Goethem (STAM), Tijs de Schacht (Erfgoedcel Gent), Carl de Strycker en Dave van Robays (Poëziecentrum), Jean-Paul den Haerynck, Joël Neyt, Koen Temmerman en voorzitter Hedwig van den Bossche (Gent).

Met medewerking van: André Capiteyn (Archief Gent), Wout de Vuyst en Nazmiye Sönmez (STAM), Vincent Seghers en Erik van der Plaetsen (Digipolis Gent/ District 09), wijlen Frans Heymans (ex-coördinator Literair Gent, ex-directeur-bibliothecaris OB Gent) en wijlen Nicole Verschoore (Gent).

Contact: gent.literair@gmail.com

PARTNERS LITERAIR GENT

Archief Gent: https://stad.gent/cultuur-sport-vrije-tijd/cultuur/erfgoed/archief-gent

Bib De Krook: https://stad.gent/bibliotheek

Departement Cultuur: https://stad.gent/cultuur-sport-vrije-tijd

District 09: https://district09.gent/nl

Letterenhuis: http://www.letterenhuis.be/nl

Poëziecentrum: https://poeziecentrum.be

Stad Gent: https://stad.gent/

STAM: http://stamgent.be

Universiteit Gent: https://www.ugent.be

MEDEWERKERS LITERAIR GENT

Volgende auteurs schreven teksten:
Baetens, Gabriëlle (Gent)
Baeyens, Richard (Brussel)
Bekaert, Johnny (Gent)
Beke, Frank (Gent)
Bervoets, Nancy (Gent)
Boone, Rita (Nevele)
Brinkman, Herman (Den Haag)
Bruyneel, Martine (Gent)
Brysse, Adrien (Gent)
Bultereys, Willy (Gent)

Calle, Freiko (Gent)
Capiteyn, André (Gent),
Carrette, Martin (Nevele)
Charles, Leen (Gent)
Claes, An (Gent)
Cocquyt, Freddy (Gent)
Coetzee, Jan L. (Gent)
Coppens, Annelies (Deinze)

Davidts, Benedicte (Gent)
De Bodt, Luc (Zottegem)
De Boel, Gunnar (Rijsel)
De Bouver, Frieda (Sleidinge)
De Braekeleer, Ann (Geraardsbergen)
Decavele, Johan (Merelbeke)
De Cloet, Frank (Merelbeke)
Defoort, Hendrik (Kortrijk)
De Graeve, Albert (-)
Degrieck, Sofie (Gent)
De Groote, Stefaan (Deinze)
De Gruyter, Luc (Eernegem/Ichtegem)
Demoor, Tine (Gent)
Den Haerynck, Jean-Paul (Gent)
De Nil, Bart (Wetteren)
De Schepper, Francine (Lochristi)
De Schrijver, Eddy (Destelbergen)
De Schutter, Georges (Gent)
De Smet, Chantal (Gent)
De Smet, Prosper (Gent)
De Smet, Vincianne (Gent)
De Vetter, Helena (Lovendegem)
De Vleeschauwer, Lisette (Gent)
De Vleeschouwer, Herbert
Devogele, Marianne (Gent)
De Vos, Johan (Gent)
De Waele, Maria (Gent)
De Weerdt, Denise (Gent)
De Wilde, Corine (Gent)
De Winter, Daniël (Lede, Oordegem)
De Witte, Anna-Maria (Gent)
De Wulf, Dirk (Gent)
D’haveloose, Wim (Gent)
D’hondt, Jeannine (Gent)
Doucet, Bart (Gent)
Dries, Rudi (Gent)

Eelbode, Frederic (Gent)
Enghien, Winnie (Zwijnaarde)
Englebert, Tine (Gent)

Fagot, Walter (Gent)
Faseur, Lydie (Drongen)
Fruru, Nic (-)

Gautier, Achilles (Zomergem)
Geenen, Gerard (Vosselaar)
Goublomme, Alain (Horebeke)
Guyssens, J.L. (-)
Gyselings, Amber (-)

Hendrickx, Martin (Gent)
Heymans, Frans (Gent)
Inghelram, An & Lieve (Gent)
Janssens, Jozef (Brussel)
Kindt, Nele (Denderleeuw)

Lanckrock, Rik (Gent)
Landuyt, Guido (Turnhout)
Ledegen, Nicole (Gent)
Levis, Eddy (Gent)
Leyman, Dirk (Antwerpen)
Leyman, Peter (-)
Leyman, Theo (Zottegem)
Lippens, Marianne (Gent)

Maes, Jean-Marie (Gent)
Maes, Peter (Astene-Deinze)
Maes, Ruben (-)
Maes, Tristan (-)
Marchau, Jet (Brugge)
Marissael, Claude (Gent)
Melckebeke, Sabine (Assenede)
Mestdagh, Isabelle (Gent)
Migom, Bea (Merelbeke)
Musschoot, Anne Marie (Gent)
Mylle, Chris (Sint-Niklaas)

Neirynck, Freek (Gent)
Neyt, Ilse (-)
Neyt, Joël (Gent)

Pauwels, Bernard (Kortrijk)
Pauwels, Jan (Brussel)
Philips, Pieter (Oostduinkerke)
Pille, Dirk (Gent)
Porteman, Karel (Leuven)
Posman, Sarah (Gent)
Poulain,Norbert (Gent)
Prevenier, Walter (Gent)
Proost, Philippe (Deinze)

Regniers, Gaëtan (Gent)
Reynaert, Joris (Gent)
Rondas, Bart (Gent)
Ruyters, Marc (Edegem)
Schotte, Katrien (Melle)
Sierens, Linda (Gent)
Smeyers, Jos (Kessel-Lo)
Steyaert, Rozemie (Ninove)
Stoop, Dominiek (Gent)
Stynen, Ellen (Gent)
Stynen, Ludo (Antwerpen)

Temmerman, Koen (Gent)
T’Sjoen, Yves (Gent)

Van Assche, Hilda (Brussel)
Van Bellegem, Carlo (Gent)
Van Besien, Freddy (Gent)
Van Bruaene, Anne-Laure (Gent)
Van Campenhout Nico (Lokeren)
Vancauwenberghe, Sandra (Sint-Niklaas)
Vandamme, Geert (Wondelgem)
Van de Gejuchte, Kristel (Gent)
Van den Berghe, Gilbert (Gent)
Van den Berghe, Kathelyne (Gent)
Vandenberghe, Robert (Gent)
Van de Perre, Rudolf (Hekelgem)
Vandeplas, Stijn (Laarne)
Vandererfven, Ann (De Pinte)
Vandersichel, Jacques (Gent)
Van der Ween, Rudy (Gent)
Vandevoorde, Hans (Gent)
Vandommele, Joost (Ledeberg)
Van Duyse, Johan ( Stekene)
Van Geyt, Machar (Gent)
Vanhoutte, Nele (Deinze)
Vanlandschoot, Romain (Tielt)
Vanoutryve, Sonja (Gent)
Vanoverbeke, Lieven (De Pinte)
Van Overmeiren, Marc (Gent)
Van Overstraeten, Els (Gent)
Van Peteghem, Sylvia (Gent)
Van Poucke, Petra (Wetteren)
Van Raemdonck, Bert (Gent)
Van Ryckegem, Evy (Gent)
Van Ryssel, Daniël (Gent)
Van Velthoven, Harry (Brussel)
Verbeke, Annelies (Gent)
Verbruggen, Christophe (Gent)
Verbrugghen, André (Kuurne)
Verhasselt, Sarah (Dendermonde)
Verhelst, Eline (SintPauwels)
Vermeersch, Judith (Brussel)
Verreycken, Myriam (Gent)
Verschaeren, Dirk (Gent)
Verschoore, Nicole (Gent)

Waermoes, Eddy (Lokeren)
Walraed, Daniël (Merelbeke)
Waterschoot, Werner (Gent)
Wille, Riet (Gent)
Willems, Dirk (Gentbrugge)
Wissaert, Roland (Gent)

OVER LITERAIR GENT

Frans Heymans: Literatuur, stedelijk cultureel erfgoed, www.literair.gent.be, in: Brood en rozen : tijdschrift voor de geschiedenis van sociale bewegingen (2007), afl. 4, p. 55-64
Brood en rozen (2007/4)
Frans Heymans & Hendrik Defoort: Van Dante Alighieri tot www.literair.gent.be, in: Bibliotheek- en Archiefgids (2004/3) nr. 80, p. 27-30, zie www.vvbad.be/meta/bag-nummer-20043

AUTEURSRECHT

De teksten van deze pagina zijn beschikbaar onder Creative Commons-voorwaarden, meer specifiek CC BY-NC-SA 3.0.
De rechten op alle andere auteursrechtelijk beschermde (beeld-)werken op deze website (in Overzichten, Lexicon, Fragmenten en Wandelingen) liggen bij de auteurs of de auteursrechthebbenden.

CONTACT

Hebt u vragen, mogelijke aanvullingen, opmerkingen over de website Literair Gent? U kunt de redactie van Literair Gent contacteren via dit mailadres:
gent.literair@gmail.com
(of via Bibliotheek De Krook: bibliotheek@stad.gent)
U ontvangt zo vlug mogelijk antwoord van de Literair Gent-redactie.