Uw Kapitool, helaas! eene onvoltooide kroon, / Uw Belfroot, met den draak der kruisvaart overkronkeld, / En Bavo’s tempel, als zijn kunstjuweelen schoon.

Prudens van Duyse (1859)

WANDELINGEN

Klik op 'Lees meer' voor de volledige wandeling in RouteYou-formaat. Alle opties — vooral als u de virtuele route ook fysiek wilt afleggen — zijn daarin beschikbaar onder de groene “Download/Print”-knop boven de routebeschrijving.


Didactische Gevelliteratuur

Naast tradionele huisbenamingen, ambachtsnamen en gedichten dragen de Gentse huisgevels soms merkwaardige deviezen. Vooral in de stadskern tussen Vrijdagmarkt en Ottogracht zijn nog prachtige voorbeelden van didactische gevelliteratuur bewaard gebleven. Ook in andere wijken zijn gelijkaardige opschriften te vinden: Kunstlaan, Lousbergkaai, Sint-Lievenslaan, ... maar die werden hier omwille van de afstand tot de Gentse Kuip niet opgenomen. Zie ook de wandeling Vlaamse Kaai.

Karel Van De Woestijne Wandeling

Ontdek met Karel van de Woestijne (1878-1929) als gids de belangrijkste bezienswaardigheden van het Gentse centrum. Eerst geeft een virtuele wandeling een chronologisch overzicht van het leven van de dichter. Na het overzicht volgt een wandelbaar parcours.

Maurice Maeterlinck Wandeling

Ontdek de Gentse sporen van nobelprijswinnaar Maurice Maeterlinck.

Poëzieroute

De Gentse Poëzieroute loopt tussen het Poëziecentrum op de Vrijdagmarkt en het S.M.A.K. in het Citadelpark en telt 20 locaties. Er is een aparte Jongerenpoëzieroute. De route werd officieel ingewandeld op 17 oktober 2000. De route wordt beheerd door de Stad Gent. Het Poëziecentrum biedt geleide wandelingen aan.

Vlaamse Kaai

Vroeger: 'Scheldelaan'.

Op zichzelf heeft de – zeker huidige – Vlaamse Kaai weinig met literatuur te maken, behalve dan de aanwezigheid van een opmerkelijke rij burgerhuizen, villa’s waaraan het jachtige ringverkeer vandaag voorbijraast. De wandeling geeft een overzicht van de nog bestaande villa’s die aan Gentse en andere literatoren werden gewijd.