… vrees voor 't zelfbehoud? O neen, neen, van wat belang is thans desnoods een menschenleven min of meer. Doch... al die arme jongens prijs gegeven aan verminking en aan dood!

Virginie Loveling (1914)

WANDELINGEN

Opgelet: GoogleMaps heeft zijn gebruiksvoorwaarden aangepast. Doordat RouteYou de wandelroutes niet meer gratis kan aanbieden op basis van GoogleMaps, verschijnt een foutmelding. Klik in de rechterbovenhoek op het pijltje naast “Google kaart” en vink de optie “OpenStreetMap” aan. Andere opties - vooral als u de virtuele route ook fysiek wilt afleggen - zijn beschikbaar onder de groene “Download/Print”-knop rechts boven de routebeschrijving. Dank voor uw begrip.


Didactische Gevelliteratuur

Didactische Gevelliteratuur

Naast tradionele huisbenamingen, ambachtsnamen en gedichten dragen de Gentse huisgevels soms merkwaardige deviezen. Vooral in de stadskern tussen Vrijdagmarkt en Ottogracht zijn nog prachtige voorbeelden van didactische gevelliteratuur bewaard gebleven. Ook in andere wijken zijn gelijkaardige opschriften te vinden: Kunstlaan, Lousbergkaai, Sint-Lievenslaan, ... maar die werden hier omwille van de afstand tot de Gentse Kuip niet opgenomen. Zie ook de wandeling Vlaamse Kaai.

Karel Van De Woestijne Wandeling

Karel Van De Woestijne Wandeling

Ontdek met Karel van de Woestijne (1878-1929) als gids de belangrijkste bezienswaardigheden van het Gentse centrum. Eerst geeft een virtuele wandeling een chronologisch overzicht van het leven van de dichter. Na het overzicht volgt een wandelbaar parcours.

Maurice Maeterlinck Wandeling

Maurice Maeterlinck Wandeling

Ontdek de Gentse sporen van nobelprijswinnaar Maurice Maeterlinck.

Poëzieroute

Poëzieroute

De Gentse Poëzieroute loopt tussen het Poëziecentrum op de Vrijdagmarkt en het S.M.A.K. in het Citadelpark en telt 20 locaties. Er is een aparte Jongerenpoëzieroute. De route werd officieel ingewandeld op 17 oktober 2000. De route wordt beheerd door de Stad Gent. Het Poëziecentrum biedt geleide wandelingen aan.

Vlaamse Kaai

Vlaamse Kaai

Vroeger: 'Scheldelaan'.

Op zichzelf heeft de – zeker huidige – Vlaamse Kaai weinig met literatuur te maken, behalve dan de aanwezigheid van een opmerkelijke rij burgerhuizen, villa’s waaraan het jachtige ringverkeer vandaag voorbijraast.