kleine, niet te bedaren bruid met onder / je bed nog al je minnaars van vroeger / morsig feestvarken (...) / geschept uit de placenta van Leie en Schelde

Roel Richelieu van Londersele (2003)

REMCO CAMPERT KRIJGT PRIJS DER NEDERLANDSE LETTEREN

Nieuws

De Prijs der Nederlandse Letteren is de meest prestigieuze literaire prijs der Nederlanden. De onderscheiding wordt door de Taalunie toegekend aan een auteur voor zijn of haar hele oeuvre. Campert zal de prijs, die eerder werd gewonnen door o.a. Leonard Nolens, Jeroen Brouwers, Mulisch en Claus, dit najaar ontvangen uit handen van koning Filip. De prijs wordt om beurt door het Nederlandse en Belgische koningshuis overhandigd.

Campert is inmiddels vijfentachtig geworden, maar publiceerde recent nog heel wat werk, zoals de roman Hôtel du Nord (2013), de autobiografische columns Te vroeg in het seizoen en dichtbundels in samenwerking met tekenaar Jeroen Henneman (De stad) en lithograaf Ysbrant (Licht van mijn leven).
Het is vooral Camperts lichtheid van toon en zijn groot stilistisch talent, dat de jury aanzette om hem te bekronen: "Bij Campert zit de diepzinnigheid aan de oppervlakte. Hij kan onverbloemd over het geluk schrijven maar heeft zich nooit vastgereden in clichés."

Campert behoort tot de generatie van de Vijftigers (met Lucebert, Kouwenaar en Vinkenoog) en was mede-oprichter van het avantgardetijdschrift Braak, later redacteur van Podium en Tirade. Bekend bleven vooral zijn romans Het leven is verrukkuluk en Het gangstermeisje (1961, verfilmd), enkele lichtvoetige persiflages en zijn melancholische columns. Zijn poëzie is verzameld in Dichter (2009, recenter uitgebreid herdrukt). Hij won eerder o.a. al de Jan Campertprijs (genoemd naar zijn vader-verzetsdichter), de P.C. Hooftprijs 1979, de Gouden Ganzenveer 2011 en in 2014 nog de Gouden Schrijfmachine.

Zijn beroemde gedicht “Verzet” (Verzet begint niet met grote woorden) werd opgenomen in de Gentse poëzieroute, en is te lezen op de gevel van het Geuzenhuis aan de Kantienberg, in de studentenbuurt. Meer informatie over Remco Campert en Gent op Literair Gent.

Ter gelegenheid van Camperts tachtigste verjaardag verscheen de hommagebundel Poëzie is een daad (2009), met medewerking van de Gentse dichters Erwin Mortier (tweede stadsdichter van Gent), Stefan Hertmans, Miriam Van hee en Sylvie Marie.
Download hier de Gentse poëzieroute.

Meer informatie over de Prijs der Nederlandse Letteren en over Remco Campert lees en hoor je hier.
Voor een volledig overzicht van zijn werk, kijk op wikipedia of in de [bibliotheekcatalogus](http://zoeken.bibliotheek.gent.be/#?hardsort=year&q=campert, remco)