Les navires, les bateaux à vapeur de Londres et de Liverpool avaient l'air de passer au milieu du jardin.
PAUL VAN OSTAIJEN, NIKOS KACHTITSIS, EN VELE ANDEREN: DE MYTHE VAN GENT
Nieuws“Voor ons is elke stad, elk park, ja, elk punt ter wereld een Gent. Voelen we ons misschien niet voortdurend belegerd?” De naar Canada geëmigreerde Griekse auteur Nikos Kachtitsis (1926-1970) schiep onder invloed van Maeterlinck rond een verzonnen ‘Beleg van Gent’ in 1917 een Tolkienachtige mythologie – badend in een herfstige, onheilspellende sfeer, vol onsterfelijke personages, intrige en verraad - waarvan enkel De held van Gent (1967, vert. 2021) en het ernaar verwijzende O exóstis (‘Het balkon’, 1964, niet vertaald) als boek werden gepubliceerd.
“De chaos van de naoorlogse tijd verklanken”: dat wilde ook de Vlaamse dichter Paul van Ostaijen na de Eerste Wereldoorlog in Berlijn, met zijn dichtbundel Bezette stad en het filmscript De bankroet-jazz, waarin de Gentse klokke Roeland mee oproept tot de revolutie.
Van Ostaijen-biograaf Matthijs de Ridder, eerder auteur van Boem paukeslag (2021), een studie over Bezette stad, is met zijn vuistdikke Paul van Ostaijen: de dichter die de wereld wilde veranderen (2023) genomineerd voor de Boon voor Literatuur 2024 (shortlist Fictie en Non-fictie). De keuze voor de uiteindelijke winnaar door de jury, voorgezeten door Mustafa Kör, belooft spannend te worden, met medenominaties voor Alkibiades van Ilja Leonard Pfeiffer, DealersDochter van Astrid H. Roemer (zie eerder in onze Nieuws-rubriek, dd. 03.04.2021), Munt van Richard Osinga, en Sellinger van Allard Schröder.
Op de longlist van 15 boeken voor de Boon voor Literatuur-prijs 2024 figureerde ook De Reynaert (2023), door Frits van Oostrom (1953- ), decennia lang hoogleraar Nederlandse Letterkunde in Leiden en Utrecht en naast winnaar van de AKO Literatuurprijs 1996, ook laureaat van de Libris Geschiedenis-prijs 2018. De Reynaert reveleert zijn (bronnen-)kennis en jarenlange omgang met dit middeleeuwse meesterwerk dat tot de invloedrijkste verhalen uit de Middelnederlandse letteren gerekend wordt en geldt als één van de vroegste (ca. 1260) waarin de stad Gent genoemd wordt - tik 'Reynaert' maar eens in het zoekvenster op deze website!
Van Oostrom stelde zijn – inmiddels met de Gerrit Komrij-prijs bekroonde – Reinaertboek vorige zomer voor in de KANTL, hield in 2014 in het Gentse stadhuis de 31ste Pacificatielezing en was in 2017 te gast in de
Paarse Zetel, de literaire interviewreeks van de Gentse Openbare Bibliotheek.
De Boon voor Literatuur wordt dit jaar voor de derde keer uitgereikt; na Oostende en Gent is in 2024 Turnhout gaststad voor de presentatie van de winnaar, op 26 maart in De Warande. U vindt alle informatie, ook over de genomineerden voor de Boon Kinder- en Jeugdliteratuur, op de website, waar lezers ook in beide categorieën kunnen meestemmen voor de Publieksprijzen.
Maar in 2023 werden ook andere boeiende auteurs aan Literair Gent toegevoegd. Ontdek hieronder de links naar hun levensloop en verrassende blik op Gent, vroeger en nu.
Nieuw toegevoegde lemma's 2023:
BERRY, Steve
BERTRAM, Karel
DE MUYNCK, Annie
DEPONDT, Paul
DEREK (Dhaenens, Dirk)
EEMAN, Harold
FÖRSTER, Ernst
FREDERICQ, Cesar
FREDERICQ, Sofie
GRIFFIS, William
HERTMANS, Tine
KACHTITSIS, Nikos
MARMUS (Musschoot, Mark)
PALMER LANE, Bertha
PECKHAM, Harry
SCHILLING, Astrid
SIMSOLO, Noël
VAN OSTAIJEN, Paul