(ik) verliet het Hôtel des Pays-Bas en de stad Gent (...), met herinneringen, die ik van geen enkele andere plaats in Europa meedraag.

John Quincy Adams, toekomstig Amerikaans president (1833)

OP STAP MET LITERAIR GENT: VIRGINIE LOVELING EN PASSANT(EN) - 12 MEI 2024

Nieuws

“Wat zou ik zijn zonder geleerdheid?”

Iets meer dan honderd jaar geleden, op 1 december 1923, stierf de bekroonde Vlaamse schrijfster Virginie Loveling (1836-1923). Literair Gent neemt u mee op een lees- en wandelhommage. Uitgaande van haar romans, novellen, gedichten en dagboeken belichten we haar literaire ontwikkeling en haar rijk gevulde leven, van "Nevelse nachtegaal" tot gevierde schrijfster en oorlogsgetuige.
Vanaf 1880 tot haar dood woonde ze permanent in Gent, maar ook een deel van haar jeugdjaren in de stad waren heel invloedrijk. Voor haar verbondenheid met wetenschap en natuur, arm en rijk, haar strijd voor vrijheid en tolerantie. In haar belangrijkste romans tekende zij unieke psychologische portretten van sterke vrouwen eind negentiende, begin twintigste eeuw.
We verbinden acht Gentse locaties met fragmenten uit In onze Vlaamsche gewesten: politieke schetsen, Sophie (1885), Een dure eed (1892), Erfelijk belast (1906), Een revolverschot (1911), Levensleer (1912) en uit haar Herinneringen (1896) en In oorlogsnood (1999), haar geheime dagboek uit de Eerste Wereldoorlog.

Begeleiding: Joël Neyt & Jean-Paul Den Haerynck (Literair Gent)
Met steun van Stad Gent, Departement Cultuur, Sport en Vrije Tijd

OPGELET: dezelfde wandeling wordt ook aangeboden aan de stadslezers van Gent Leest, op een andere datum. Hiervoor gelden andere voorwaarden en lopen reserveringen via Avansa. Meer info bij de Events van https://www.gentleest.be/

PRAKTISCH:
Datum: zondag 12 mei 2024 (9.45u - 12.45u, inclusief korte rustpauze)
Startplaats: Sint-Pietersplein (voor de kerk/ingang Sint-Pietersabdij)
Eindhalte: Miriam Makebaplein (voorplein Bib De Krook)
Standaardprijs: gratis (max. 20 deelnemers)
Reserveren: gent.literair@gmail.com
Meer info: Literair Gent - 0478659387 (Jean-Paul)

Volg ook onze berichtgeving over Gent, kop en hart: 20 jaar Literair Gent

Foto's

Virginie_Loveling-1912
Loveling,V-Oorlogsdagboek
Virginie Loveling (W.Geets-1914)

Interne links

[Auteurs] Loveling, Virginie