(…) aan de ingangspoort van de courantdrukkerij was er eene herrie. Plots vloog, achter ons, de deur der redactiezaal open (…). De Duitschers zijn daar!… Ze zijn op ’t stadhuis!

Jozef de Graeve (1919)

LEESTIP VAN DE WEEK (9)

Nieuws

Het berijmde werk van Napoleon Destanberg is verzameld in Al de liberale liederen en gedichten 1846-1866, in 1989 nog fotomechanisch herdrukt door het Liberaal Archief Gent. Het bevat veel geëngageerde verzen en met Gent verbonden straatliederen zoals De Gentsche verhuizing en De jongens van Gent of *‘*t Volk van Artevelde, of Zonder den werkman (ook allemaal te vinden op deze website). Freek Neirynck en Marc Reynaerts bewerkten vijftien liederen op muziek van Philippe de Chaffoy voor de cd Bleiw en ruud es nog geen purper.

Destanbergs Artevelde-cantate werd voor het eerst ten gehore gebracht bij de inhuldiging van het standbeeld van Jacob van Artevelde op de Vrijdagmarkt te Gent in 1863; recent ook nog uitgevoerd door de Gentse Oratoriumvereniging, het Nieuw Vlaams Symfonie-orkest, Ars Cantandi en Nova Fuga te Gent (02.09.1995).

Destanberg was ook de auteur van ontelbare blijspelen, zangspelen, drama's en kindertoneel, deels op muziek gezet door Karel Miry en Peter Benoit.

Napoleon Destanberg kreeg een straat in Gent naar hem genoemd, een borstbeeld in de KNS en aan de Vlaamse Kaai werd een dubbelvilla gebouwd, genoemd naar componist François-Auguste Gevaert en Destanberg zelf. Bij zijn begrafenis vormde het volk een erehaag van het Groot Begijnhof tot aan de Westerbegraafplaats.

Lees meer in het Lexicon van Literair Gent onder Destanberg, Napoleon

Voor enkele voorbeelden uit zijn werk: volg de links [Fragment] bij het lemma, of kies in het hoofdmenu "Fragmenten"/ "Zoeken op auteurs"/ "D"/ "Destanberg, Napoleon" [+gewenste titel]

Boekuitgaven van Napoleon Destanberg zijn opgenomen in Bibliotheek De Krook en in andere instellingen in Gent, zie catalogus Cageweb.be

Luister naar het Arteveldelied van Napoleon Destanberg op You Tube