een plein in de stad waar de liefde je loutert, / een liefde die geen blad voor de mond neemt, / een mond die zich aanbiedt, een kus op de Kouter.

Lut de Block (2002)

LEESTIP VAN DE WEEK (7)

Nieuws

Op 7 augustus 1922 ging in de Gentse KNS de toneelbewerking van de roman Levensleer (1912) in première. De roman van ene Louis Bonheyden was in 1907 al verschenen in Groot Nederland, onder het pseudoniem Louis Bonheyden. Achter dat pseudoniem verscholen zich de Vlaamse schrijver Cyriel Buysse (1859-1932) en zijn tante Virginie Loveling (1836-1923), die de roman samen schreven. Het was een schitterende persiflage op het leven van de Gentse, Franstalige, bourgeoisie, waarin straten en pleinen in Gent met name genoemd werden. De lezer kan dan ook heel precies het verhaal van Edmond en zijn Euezke letterlijk op de voet volgen door de stad en omgeving, en zich verlustigen aan de spreuken en het verhakkelde Frans dat geregeld bovengehaald wordt.

Lees meer over Cyriel Buysse, de roman Levensleer en Buysses binding met Gent in het Lexicon: http://www.literairgent.be/lexicon/auteurs/buysse-cyriel/

Wie was Virginie Loveling en wat was haar inbreng in Levensleer en andere Gentse werken? Meer info in het Lexicon van Literair Gent: http://www.literairgent.be/lexicon/auteurs/loveling-virginie/

Lees hier enkele fragmenten uit Levensleer: (ook opgenomen in Cyriel Buysse, Verzameld werk, deel 3, of leen het boek in een Vlaamse bibliotheek: klik door op de afbeelding)

Naar Afsnee en de Leie

Excursie op de Leie

Het huurhuis van madame Verpoest

In een oude Vlaamse stad

Lees ook hoe Cyriel Buysse zijn tante Virginie Loveling en haar geboortedorp Nevele beschreef:

Virginie Loveling

Buysse schreef geregeld over de Leie en over zijn buitenhuis 'Maison rose' in Afsnee, een deelgemeente van Gent.
In 1909 schreef hij zelfs een pamflet tegen de kanalisering van de Leie bij Gent. En enkele jaren later schreef hij nog een jeugdherinnering aan de Leie neer:

Afsnee

Laat ons de Leie!

Souvenir de jeunesse

Daar kwamen o.a. de Leie-schilder Emile Claus (1849-1924), de Nederlandse schrijver Louis Couperus (1863-1923) én de Parijse criticus-biograaf-vertaler Maurice Léon Bazalguette (1873-1928) op bezoek:

'Bazal' en Flandre

Over de bezoekjes van Couperus lees je in Een 'vreemde' vriendschap: Cyriel Buysse en Louis Couperus, door Anne Marie Musschoot: Een 'vreemde' vriendschap (in de bibliotheek Gent)

Nog meer info over “De wereld van Cyriel Buysse” bij Joris van Parys, e.a. (klik door op de afbeelding)

Virginie Loveling schreef ook een vermaard oorlogsdagboek 1914-1918; lees hier enkele fragmenten:

Een zeppelin op Sint-Amandsberg

Mei in Drongen (1915)

Naar de armenkamer (mei 1917)

U kunt het volledige dagboek In oorlogsnood (1999), ook heruitgegeven als Oorlogsdagboeken (2005, 2014), lezen in de bibliotheek en ook online:

In oorlogsnood
Oorlogsdagboeken

Virginie Lovelings Oorlogsdagboeken (KANTL / UG, online)

Foto's

Loveling & Buysse-Levensleer