Uw Kapitool, helaas! eene onvoltooide kroon, / Uw Belfroot, met den draak der kruisvaart overkronkeld, / En Bavo’s tempel, als zijn kunstjuweelen schoon.

Prudens van Duyse (1859)

LEESTIP VAN DE WEEK (3)

Nieuws

De Minardschouwburg werd genoemd naar bouwmeester Louis Minard (1801-1875), op vraag van het toneelgezelschap Broedermin en Taelijver, en in 1847 ingehuldigd met een “prachtige danspartij, voorafgegaan door de eerste opvoering van het lieve zangspel Brigitta door Hippoliet van Peene.”

Van Peene, tweetalig Gents toneelschrijver, bleef vooral bekend als tekstschrijver van het Vlaamse volkslied De Vlaamsche Leeuw (1847), dat werd getoonzet door Karel Miry. Hier leest u meer over hem: Lexicon/auteurs/Van Peene Hippoliet

Meer over onze ooggetuige van toen, Lauwers Frans Edmond, lid van Broedermin en Taelijver.

En zijn getuigenis hoe en waarom er in Gent nood was aan het nieuwe volkstheater van de Minardschouwburg

Vóór Romain Deconinck waren er nog een resem beroemde Gentenaren die de Minardschouwburg bespeelden, waaronder Henri van Daele (1877-1957)

Over de recentste grote hommage aan Romain Deconinck leest u hier:
www.literairgent.be/nieuws/hommagejaar-voor-romain-deconinck

Deze heren stelden een fameus liedprogramma in het Gents dialect samen:
pierke-en-crucke-met-gent(s)-gedicht-gent(s)-ge(be)zongen

Een overzicht van Gentse dialectschrijvers vindt u hier:
www.literairgent.be/overzichten/de-gentsche-toale-overzicht-gentse-dialectschrijvers

En nog andere, soms ongekende, verbanden met de Minard en Romain Deconinck via deze links:
www.literairgent.be/zoeken/?s=Minard
www.literairgent.be/zoeken/?s=Deconinck

LEESTIP VAN DE WEEK
De website Literair Gent is een schatkamer van literaire data, gebeurtenissen, publicaties. Lezers kunnen er via de snelle en uitgebreide zoekopties zelf allerlei namen, locaties en evenementen naar boven halen. Maar wat dacht u van een wekelijkse leestip door de redactie?

Op “Leestip van de week” vindt u geregeld een verwijzing naar een eerder gepubliceerde Literair Gent-pagina: een literair evenement dat exact x jaar geleden in Gent plaatsvond, een publicatie die de start bleek van een succesvolle schrijverscarrière, een geboorte-, sterf- of huldedatum voor een Gentse auteur of vereniging, enz. Bezoek onze website!