That afternoon I thought [Ghent] looked magical, it was quite different. You know how it is when you see things suddenly in a different light, in a new light (...)

Sebastian Faulks (1992)

LEESTIP VAN DE WEEK (2)

Nieuws

Adams was twee decennia eerder, in juni 1814, in Gent aangekomen, als aanvoerder van de Amerikaanse delegatie voor de vredesgesprekken tussen Engeland en de Verenigde Staten. Hij verbleef zeven maanden in Gent, tot het overleg uiteindelijk op de vooravond van kerstmis leidde tot de ondertekening van de ‘Vrede van Gent’ (Treaty of Ghent). Hij werd bijzonder warm bejegend door de bevolking en noemde die Gentse onderhandelingsperiode “het gelukkigste gebeuren van mijn leven”.
Later werd Adams nog Amerikaans Minister van Buitenlandse Zaken en hielp hij als republikein in het Huis van Afgevaardigden de wetten op de afschaffing van de slavernij verwezenlijken. Zijn herinneringen aan Gent waren erg levendig.

Lees een langer fragment op Fragmenten/mijn-aankomst-en-vertrek-te-Gent

Wie was John Quicy Adams? Lees meer in het Lexicon van Literair Gent: www.literairgent.be/lexicon/auteurs/adams-john-quincy/

Achtergrondinfo over de 'Vrede van Gent' en nog meer ooggetuigenissen in ons herinneringsnieuwsbericht: www.literairgent.be/nieuws/vrede-van-gent-op-kerstavond-1814/

LEESTIP VAN DE WEEK
De website Literair Gent is een schatkamer van literaire data, gebeurtenissen, publicaties. Lezers kunnen er via de snelle en uitgebreide zoekopties zelf allerlei namen, locaties en evenementen naar boven halen. Maar wat dacht u van een wekelijkse leestip door de redactie?

Op “Leestip van de week” vindt u geregeld een verwijzing naar een eerder gepubliceerde Literair Gent-pagina: een literair evenement dat exact x jaar geleden in Gent plaatsvond, een publicatie die de start bleek van een succesvolle schrijverscarrière, een geboorte-, sterf- of huldedatum voor een Gentse auteur of vereniging, enz. Bezoek deze website!