De belfried van Gent. De klok. Klokke Roeland. Kleppen. Luiden. Lui——den!
Kleppe brand en luide storm in Vlaanderland. Jazzstorm.
KLEINE LITERAIRE HOMMAGE AAN JAN HOET (1936-2014)
Nieuws- Niemand minder dan de Nederlandse schrijver Remco Campert (1929-2022) noemde Jan Hoet in een van zijn satirische columns in de Volkskrant, de “Gentse generaal” wiens beleid “een ernstige bedreiging voor de beeldende kunst in Nederland” vormde.
- In Gent, de dubbelzinnige (2000), een rijkgevuld en boeiend boek over de Gentse literatuur, samengesteld door Marco Daane en Dirk Leyman, schrijft de Gentse journalist-kunstcriticus Paul Depondt (1953-2022) een lovend en ironisch essay over Jan Hoet met de bijzondere titel Hoedt u voor de Toverhoet.
- SMAK (2002), het thrillerdebuut van Gentenaar Bavo Dhooge (1973), met privédective Pat Somers, speelt zich af in en om het gelijknamige museum en de openluchttentoonstelling in 2000 in Gent, Over the edges, die Jan Hoet cureerde.
- In de wereld van Jan Hoet (2008; met tekeningen van Hoet) bevat een integer portret van de mens en kunstkenner Jan Hoet, opgetekend door de Gentse journalist en auteur Laurens De Keyzer (1947-2016), aan de hand van schets- en notitieboeken van Hoet.
- Jan Hoet (2013, met mooie illustraties en teksten), door de Nederlandse auteur-kunstcriticus Hans den Hartog Jager, bevat een bijzonder gesprek met Hoet – ca. een jaar voor zijn dood, op 27 februari 2014.
Op 5 maart 2014 neemt het volk van Gent, rijk en arm, afscheid van haar kunsttovenaar Jan Hoet, in en om de Sint-Pauluskerk.
De aanwezigen kregen een print – special edition funeral 05.03.2014.
Op een zijde een geschilderd portret van Jan Hoet uit 1992 van Marlene Dumas (1953), de Zuid-Afrikaanse kunstenares die in Amsterdam woont en werkt.
Op de keerzijde het gedicht Museaal uit de dichtbundel De contouren van het verstrijken (2008) van de Vlaamse dichter Roland Jooris (1936), dat hij schreef voor Jan Hoet.
Hierna volgen de eerste en de vierde strofe:
Nergens een plek
voor de rusteloze. De kunst
komt nooit meer thuis, haar schuilplaats
kent geen tijd
(…)
Een scheur heeft schoonheid
in het doek gekerfd, op straat
ligt als verstomd een colablikje
tot sculptuur geschopt, het Niets
vraagt om een sokkel
Vanaf 3 april 2024 loopt er ook een documentaire over Jan Hoet in de filmzalen onder de titel Thank God for the Gift, geregisseerd door Luc Vrydaghs.
Ze is voorgesteld op het Filmfestival van Oostende 2024, zie www.filmfestivaloostende.be/nl/programma/2024
In Literair Gent vind je lemma’s over:
Remco Campert
Paul Depondt
Bavo Dhooge
Lemma’s over Laurens De Keyzer, Hans den Hartog Jager en Roland Jooris zijn in onderzoek en/of in voorbereiding.