Geen vreemde lof zal ooit mijn trouwe lier ontspringen, / Ik zal der Belgen eer, den lof van Gent bezingen,/ En hulde aen helden, aen mijn’ medeburgers biên.

Justus Ryckius (1614, vert. Philip Blommaert 1855)

JEAN-CLAUDE VAN RIJCKEGHEM BEKROOND IN ITALIë

Nieuws

Jeugdauteur Jean-Claude Van Rijckeghem is ook filmscenarist en filmjournalist. In 1994 richtte hij het filmproductiehuis A Private View op, vooral bekend van de ‘Gentse’ film Aanrijding in Moscou. 'Trouw met mij' schreef hij samen met regisseur Kadir Balci.

Als auteur debuteerde Van Rijckeghem in de reeks Vlaamse filmpjes. Zijn griezelverhalen Duivelsoog, over Gerard de Duivel, en De zevende sluier, over Jean De Kremer, alias schrijver Jean Ray, schreef hij in samenwerking met met Pat van Beirs. Ook zijn historische jeugdromans Jonkvrouw en Galgenmeid werden enthousiast ontvangen.
IJzerkop speelt zich af begin 19de eeuw in Gent. Het meisje Stans, de jonge heldin laat zich als man vermomd inlijven in het leger van Napoleon. Het tragische verhaal kent ook humoristische toetsen. De Italiaanse vertaling Testa di ferro won de prijs voor het beste Italiaanse jeugdboek.

Lees meer bij
Geert Neyt: Van Rijckeghem wint prijs voor beste Italiaanse jeugdboek, in:
Het Nieuwsblad (31.05.2024): m.nieuwsblad.be
of via het krantenarchief van de bib:
bibliotheek.be/krantenarchief

Myriam Verreycken: Van Rijckeghem, Jean-Claude, in het lexicon:
www.literairgent.be/lexicon/van-rijckeghem-jean-claude

Peter Van Dyck: Jean-Claude Van Rijckeghem, in: Knack–Weekend (07.01.2015), te lezen via het krantenarchief van de Vlaamse openbare bibliotheken:
bibliotheek.be/krantenarchief

Foto's

Van_Rijckeghem_Testa_di_ferro
Van_Rijckeghem_IJzerkop
Van_Rijckeghem_&_Van_Beirs_Jonkvrouw
Van_Rijckeghem_&_Van_Beirs__Galgenmeid
Van_Rijckeghem_Onheilsdochter
Van_Rijckeghem_Mijn_vader_is_een_saucisse