Mijn gezant vermoordden ze, mijn kasteel verbrandden ze / (...) God sta bij de heer die 't als lot beschoren kreeg / te tuchtigen zulk een bende.

Frans Gunnar Bengtsson (1950)

HISTORICA EN LG-MEDEWERKER DENISE DE WEERDT GESTORVEN

Nieuws

De Weerdt studeerde aan de UGent geschiedenis en letteren en wijsbegeerte. Ze was beroepsmatig ook verbonden aan enkele internationale wetenschappelijke commissies, o.a. van de Nederlandse Taalunie en de Europese Gemeenschap. Haar passie lag echter in de sociale geschiedenis, vooral die van de arbeiders en de vrouwenbeweging, zie o.a. haar publicatie De Gentse textielbewerkers en arbeidersbeweging tussen 1866 en 1881 (1959) en haar baanbrekende studie En de vrouwen? *(1980)*. De Weerdt was dan ook opgegroeid in de Gentse Bloemekenswijk, in de 19de-eeuwse gordel van de stad, met arbeiderswijken en volkscafés.

Naast wetenschappelijke publicaties verschenen van haar in 2007 de memoires Mijn waarheid : herinneringen aan een Gentse jeugd, 1930-1958.Haar relaas is zowel hilarisch als ontroerend,in functie van de historische context, die opmerkelijk accuraat getekend is. Zo verhaalt ze over haar schooltijd tijdens de Tweede Wereldoorlog en de (culturele) heropbouwperiode daarna. Ze wendde daarvoor bronnenmateriaal aan uit haar eigen collectie.

Lees twee fragmenten uit het boek via literairgent.be/fragmenten/de-faun en fragmenten/leesclub-boekuil

Voor deze website schreef ze ook lemma’s over jozef de graeve, gustaaf dhondt en daan boens

Meer info over Denise de Weerdt op deze website, in het lexicon/auteurs , en bij www.rosadoc.be

De redactie van Literair Gent betreurt haar overlijden en biedt de familie haar oprechte deelneming aan.