Geen vreemde lof zal ooit mijn trouwe lier ontspringen, / Ik zal der Belgen eer, den lof van Gent bezingen,/ En hulde aen helden, aen mijn’ medeburgers biên.

Justus Ryckius (1614, vert. Philip Blommaert 1855)

GENT, KOP EN HART: 20 JAAR LITERAIR GENT - - 31 MEI 2024

Nieuws

De erfgoedvereniging Literair Gent viert haar 20ste verjaardag met haar vaste medewerkers en vrijwilligers, maar heet ook elke Gentenaar met kop en hart voor onze stad welkom. Verken mee de enorme diversiteit die Literair Gent rijk is!

Wat doet de erfgoedvereniging Literair Gent?
Wat vind je op de website? Wat biedt de toekomst?
Op die 20 jaar zijn zo'n 700 literaire ‘Gentse’ auteurs, verenigingen en tijdschriften beschreven, om nog te zwijgen van verbindende overzichten, tekstfragmenten en citaten, wandelingen, nieuws… Van Gustave Abel tot Loeki Zvonik, van Als ’t past bi appetite tot Zondagsblad, van de Amerikaanse president John Adams tot de Zeven-jaerige ronde van Pierlala, van Afsnee tot Zwijnaarde...

We beginnen al in de 9de eeuw bij de raadgever van Karel de Grote, gaan verder over Chrétien de Troies, de Reynaert, Erasmus en Dürer tot vandaag, met auteurs als Tom Lanoye, Stefan Hertmans en Annelies Verbeke. Ook minder bekende schrijvers met Gentse roots, van volksliteratuur, toneel, poëzie, graphic novels, jeugdliteratuur enz. hebben hun plaats gekregen.
En niet te vergeten vijf Nobelprijswinnaars Literatuur, 14 Canon-auteurs en honderden niet-Gentenaars, die allemaal schreven over de stad Gent in diverse periodes van haar geschiedenis. Ze zijn van Arabische herkomst (Al Idrissi, z.o. de historische Canon van Vlaanderen), komen uit Armenië, Baskenland, ... tot en met Zuid-Afrika of Zweden.

Tijdens het evenement laten we u met toelichtingen, korte lezingen en performances proeven van de enorme rijkdom van Literair Gent. Ontdek hieronder het programma.
We bieden u na de voorstelling om 20u in het Krookcafé een drankje aan. U kunt hier kennismaken met onze partners en eventueel vrijwilliger worden bij de erfgoedvereniging Literair Gent.

Wij verwelkomen en danken hierbij hartelijk de ruim 160 medewerkers die lemmateksten schreven voor de website, aan bronnenonderzoek deden, en onze partners die mee zochten naar (soms dringende) oplossingen, onze archiefstukken bewaren, ons logistiek en communicatief steunen, of op andere wijze bijdragen aan onze Gentse erfgoedvereniging. Dank ook aan alle sprekers die zich in de geest van Richard Minne, met ‘kop en hart’ inzetten om deze herdenkingsavond te doen slagen.

Schrijf u vooraf in voor “Gent, kop en hart: 20 jaar Literair Gent” op vrijdag 31 mei 2024, via Avansa. U krijgt dan een herinnering kort voor het evenement.

Toegang is gratis, inschrijving is verplicht via deze pagina:
avansa/gent-kop-en-hart
Welkom!

Datum: 31 mei 2024 (17.30u - 19.40u)
Locatie: Bibliotheek De Krook (zaal Blauwe Vogel), Miriam Makebaplein 1, 9000 Gent
Tarief: gratis

Met medewerking van Bibliotheek De Krook, Ghendtsche Tydinghen, het Poëziecentrum, de UGent, de Gentsche Sosseteit, Gent Leest, de eerste stadsdichter, uitgeverij Van Oorschot en De Verwoordering.

Programma:
Hendrik Defoort - UGent-bibliotheek: De droom van Frans Heymans
Eddy Levis - Gentsche Sosseteit: fragment uit Reinoart de Vos
Herbert De Vleeschouwer - Literair Gent: Geschiedenis & Literair Gent
Stefaan Goossens - Poëziecentrum: Canon-poëten in Literair Gent
De Verwoordering: fragmenten klassieke LG-auteurs
Herbert De Vleeschouwer - Ghendtsche Tydinghen: Galopperend gedicht
Roel Richelieu Van Londersele -1ste stadsdichter: Het vriendenloket
De Verwoordering: fragmenten recente LG-auteurs
Dankwoord en slot
Presentatie: Griet Pauwels
Beeld: ©Kris Neyt (Honest Arts Movement)

Volg ook onze berichtgeving over Virginie Loveling en passant(en) op zondag 12 mei 2024!

Foto's

Affiche-Gent_kop_en_hart