Terug van Gent, dood moe, schor en op. (...) Ik ben al die dagen in een roes geweest (...) Kennismakingen en ovaties zonder eind van 's morgens tot 's nachts laat.

Multatuli (1867)

Terug naar index

VAN DAMME, BOB (ROBERT)

(Gent, 04.02.1933- )

Auteur van een verhalenbundel en een toneelstuk, bewerker van een ander toneelstuk, amateur-acteur, regisseur en schilder. Beroepshalve was hij administratief bediende en vervolgens vakbondssecretaris van het Algemeen Christelijke Vakverbond.
Hij woonde achtereenvolgens in de Hofstraat (1933- ), aan de Sint-Lievenslaan (1941- ), de Kattenberg (1945- ), het Schepen Gustaaf Eylenboschplein en de Meersstraat (1956- ). In 1960 vestigde hij zich in het Brusselse maar in 1975 keerde hij terug de Gent en woonde hij eerst in de Sint-Amandsstraat en vanaf 1978 in de Uilkensstraat.

Gedurende ruim 4 jaar was hij vrijwillig medewerker aan het programma “Seniorencafé” van de Gentse Radio-Plus. Van de cursiefjes die hij daar voorlas, publiceerde hij er in 1993 een 25-tal onder de titel Gensche mokken (1993). Ze zijn volledig geschreven in onversneden Gents dialect.

Op toneelgebied was hij o.m. verbonden aan de rederijkerskamer Marien Theeren en schreef hij Da zijn artieste en tientallen sketches en korte acts.

[Frans Heymans]