That afternoon I thought [Ghent] looked magical, it was quite different. You know how it is when you see things suddenly in a different light, in a new light (...)

Sebastian Faulks (1992)

Terug naar index

Société littéraire, Club

(1802- )

Deze vereniging werd in 1802 gesticht onder de benaming Société littéraire (Club) en zetelt in het bekende prachtige stadshotel Falligan aan de Kouter 172. De kring wordt ook vaak Le Club des Nobles genoemd. De stichters waren universiteitsprofessoren en Gentse notabelen, waarvan ongeveer een derde van adel. Nieuwe leden moeten niet van adel zijn.

Het doel van de stichting is gebleven wat het oorspronkelijk was: de leden de voordelen te bieden van een privéclub met bibliotheek, lees- en vergadersalons, een restaurant, en tot voor kort ook slaapgelegenheid. De sfeer is dan ook familiaal.

Naast voordrachten worden voornamelijk concerten georganiseerd. Er wordt veel gelezen en geconverseerd, maar de bibliotheek is verdwenen. Auteurs, die over Gentse geschiedenis hebben geschreven, waren vaak lid van de club en kwamen er dagelijks langs. Baron Jean d'Udekem d'Acoz was hier een geliefde figuur met zijn publikaties – Histoire de la barge de Gand à Bruges, Quelques aspects de la vie en Flandre au XVIIIe siècle en La “cuve de Gand” à l"époque romantique : lettres et souvenirs. Het Livre d'Or (Gulden Boek) bevat de handtekeningen en gevleugelde woorden van bekende kunstenaars en schrijvers.
Na Xavier d'Hoop de Synghem wordt heden de club voorgezeten door Johan de Schietere de Lophem.

[Nicole Verschoore]

Over de Société littéraire:** **

  • Jean d’Udekem d’Acoz: 175 Société littéraire, Club, 1802-1977 = Letterkundige Vereniging, Club, 1802-1977 [1977]