Mardi 13 octobre 1914. (…) tous les Gantois sont convaincus que cette occupation de leur ville par la soldatesque teutonne est une chose purement passagère…

Marc Baertsoen (1929)

Terug naar index

COUPERUS, CONNY

Collectief pseudoniem waaronder de Vlaamse schrijvers Hugo Claus en Freddy de Vree (zie de aparte lemma’s) de persiflerende misdaadroman Sneeuwwitje en de leeuwerik van Vlaanderen (1985) publiceerden. Onder dezelfde naam droegen ze dat jaar ook het verhaal “Pallieterke en de S.S.” bij tot de bloemlezing Bloed op het strand.
Het boekomslag van Sneeuwwitje... gaf deze “nieuwe schrijfster” een fictieve biografie: “Conny Couperus werd geboren in Melle als dochter van een psychiater. Onder andere namen leverde ze bijdragen over gastronomie, mode en hedendaagse muziek in Playboy, Humo, de Morgen, Avenue. Zij geeft in deze Leeuwerik van Vlaanderen, een eerste Sneeuwwitje-avontuur, het onbeschaamde flegma van Dracula tot John Cage, van Guido Gezelle tot Maldoror.”
Deze sleutelroman van Conny Couperus speelt zich af rond een bekende Belgische politicus (Paul van den Boeynants), een Vlaamse marktkramer-charmezanger (Eddy Wally), een ex-BOB’er (lid van de Bijzondere Opsporings Brigade) en andere in de jaren 1980 niet onbekende figuren. Het verhaal bevat ook allusies op de Clausstudie (De mot zit in de mythe) en deelt sneren uit aan het Vlaamse culturele wereldje.
Naar verluidt schreef De Vree grotendeels dit burleske avontuur en opereerde Claus vooral als aangever en inspirator. Beide heren werkten ook nog samen voor andere publicaties, maar dan onder eigen naam (zie hiervoor de aparte lemma’s).

Conny Couperus en Gent

Hoofdstuk 5 van Sneeuwwitje... speelt deels in Gent, op een herinneringsconcert voor de jarige John Cage in de Zwarte Zaal van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten. Dit hoofdstuk bevat ook verwijzingen naar de Gentse prostitutiebuurt van het “Glazen straatje” (Pieter Vanderdoncktdoorgang) aan het Zuid. Een paar keer duikt ook de Gentse baliepleiter John Bultinck in het boek op; deze laatste was ook als schrijver actief (zie het lemma).

[Jean-Paul den Haerynck]

Over Conny Couperus:

  • Conny Couperus: Sneeuwwitje en de leeuwerik van Vlaanderen (1985), omslaginfo.
  • Patrick Auwelaert: Freddy de Vree (1939-2004), in: Kunsttijdschrift Vlaanderen, jg. 53 (2004), nr. 302 (sept.)

Interne links

[Auteurs] De Vree, Freddy