Mijn gezant vermoordden ze, mijn kasteel verbrandden ze / (...) God sta bij de heer die 't als lot beschoren kreeg / te tuchtigen zulk een bende.

Frans Gunnar Bengtsson (1950)

Terug naar index

COGEN, RAYMOND

(Sint-Niklaas, 11.04.1929 - Lochristi 26.11.2011)

Auteur van (vaak volkse) toneelstukken, regisseur en schrijver van filmscenario’s, ooit ook uitgever en vertaler. Zijn toneelstukken zijn dikwijls volks (komedies, pure kolder, vaudeville maar ook thrillers en politiek cabaret) en ze getuigen vaak van een zeer rijke verbeelding. Daarbij schuwt hij maatschappelijk delicate onderwerpen niet (bv. homo- en pedofilie...). Toneelstukken van hem zijn o.m. Intermezzo (1952), De butler van Lord Chutham (1976), Ze zijn zekers zot? (1992), het blijspel Moet er nog Viagra zijn? (1998) evenals de (niet gedateerde) politieke vaudeville Het salon van Madame Wilson en de sociaal bewogen tragikomedie Poetsman.

Raymond Cogen en Gent

In 1936 kwam hij naar Gent wonen (Kortrijksesteenweg). Hij liep school in het Sint-Barbaracollege. Men zal hem nog aantreffen op verschillende Gentse adressen, maar ook in de deelgemeenten Mariakerke en Wondelgem. Van 1969 tot 1996 woonde hij in het Brusselse en in Tienen. In 1998 keerde Raymond Cogen terug naar Gent. Daarna woonde hij aan de Krijgslaan.

In 1951 debuteerde hij met de tragikomedie De komediant. Het jaar daarop kreeg Cogen voor Intermezzo de literaire prijs van de stad Gent. Ze zijn zekers zot? (1992), “geschreven voor de Gentse volkstaal”, is doorspekt met dialectwoorden en -uitdrukkingen (die in een toegevoegde woordenlijst worden verklaard).
In 1955 was Raymond Cogen ook medestichter van de zgn. “Artistenclub” van de Vereniging van Oost-Vlaamse Letterkundigen. Op filmgebied richtte hij in 1958 in Gent, samen met Paul Berkenman en Marcel de Backer, het filmproductiecentrum de “Vlaams-Belgische Filmonderneming ‘58” op.

[Frans Heymans]