24 Juli [1916]. Voor een journalist wil dus naar Gent gaan zeggen, iets als oorlogscorrespondent worden, met al de gevaren, maar ook al het heroïsche, dat daar aan verbonden is.

Karel van de Woestijne (1916)

Terug naar index

ARTOM, GUIDO

(Turijn, ?.1906 - ?,1982)

Italiaans journalist en schrijver van historisch verankerde romans. Hij was directeur van het Instituut voor Italiaanse Cultuur in Brussel, bibliothecaris in Rome en in Milaan literair directeur van Reader’s Digest.

Zijn belangrijkste publicaties zijn de familiekroniek I giorni del mondo (1981) en de biografie La Duchessa di Berry guerrigliera del re (1982, over hertogin Marie-Caroline de Bourbon-Sicile de Berry). Zijn meest succesrijke boeken gaan over Napoleon Bonaparte: Cinque bombe per l’imperatore (1974) en zijn in diverse talen vertaalde bestseller Napoleone è morto in Russia (1968, een jaar later vertaald als Napoléon est mort en Russie 23 octobre 1812).

In 1977 verscheen I guidici scomparsi, in Franse vertaling La disparition des "juges". Het verhaal is gecomponeerd rond de verdwijning van en de zoektocht naar het Lam Gods-paneel “De rechtvaardige rechters” van de gebroeders Van Eyck, dat in 1934 uit de Gentse Sint-Baafskathedraal gestolen en nooit teruggevonden werd.
Artom wekte alle protagonisten rond de mythische diefstal tot leven: de bisschop en de procureur, advocaten en politiemensen, en vooral de dief Arseen Goedertier. Hij schreef het verhaal op luchthartige en humoristische toon, maar ook als een zedenschets van de troebele Gentse atmosfeer in die periode.

[Frans Heymans & Jean-Paul den Haerynck]

Over Guido Artom:

  • Pierre Stéphany: 1934: Le vol des Juges intègres, in: René Haquin & Pierre Stephany: Les grands dossiers criminels en Belgique (2005), p. 45-64 & bibliographie p. 339
  • Christoph Miething: Ital’Yah letteria, in: Vivian Liska & Thomas Nolden: Contemporary Jewish writing in Europe (2008), p. 148
  • Zie ook op internet: http://www.sunelweb.net/modules/sections/index.php?artid=2083