11 September [1914]. Op straat durf ik het [dagblad] niet te ontplooien (…) Dat ik het op zak heb, is voor mij het bewijs dat Gent niet is ingenomen.

Karel van de Woestijne (1914)

STRAFFE GASTEN: GENTSE FRAGMENTEN OVER ARBEIDSMIGRATIE

Nieuws

Arbeidsmigratie is van alle tijden. Al eeuwen lang zoeken mensen naar een goede job en een beter leven. 'Straffe gasten' zoomt in op twee eeuwen arbeidsmigratie. Hoe ontving België deze gastarbeiders? Bij welke werkgevers kwamen zij terecht?

Unieke foto's, pakkende getuigenissen en objecten nemen je in de expo mee naar de textielfabrieken, de beluikhuisjes en de eerste handelszaken van nieuwkomers. Beleef het verhaal van 50 jaar arbeidsmigratie naar Gent, op de plek waar het allemaal begon.

De expo is gebaseerd op het boek Turkije aan de Leie van Tina De Gendt en de doctoraatsscriptie van Jozefien De Bock, en loopt nog in het MIAT tot 4 januari 2015.

Lees hier en daar een fragment over arbeiders in de stad en over het werken in de fabriek, of bekijk de informatie over Karel Beerblock, Ernest Claes, Hendrik Conscience, of Stijn Streuvels op deze website, in het Lexicon.

Luister naar meer fragmenten op de expo Straffe gasten in het MIAT, nog tot 4 januari 2015. Meer info op www.straffegasten.be en www.miat.gent.be