kleine, niet te bedaren bruid met onder / je bed nog al je minnaars van vroeger / morsig feestvarken (...) / geschept uit de placenta van Leie en Schelde

Roel Richelieu van Londersele (2003)

STADSDICHTERS LANGS SCHELDE EN RIJN IN 'GENT KLEURT ORANJE'

Nieuws

Stadsdichters langs Schelde en Rijn

In het kader van het feestjaar ‘Gent kleurt Oranje’ organiseren de Stad Gent, de KANTL, Poëziecentrum en de Gentse stadsdichter David Troch op 14 en 15 oktober het evenement ‘Stadsdichters langs Schelde en Rijn’. Vier stadsdichters uit de Rijn-Schelde-regio treden samen in Gent op: Vrouwkje Tuinman (Utrecht), Hester Knibbe (Rotterdam), Stijn Vranken (Antwerpen) en David Troch zelf.
Op woensdagmiddag is er een academische zitting in het Poëziecentrum met een korte uiteenzetting over het stadsdichterschap vroeger en nu door Dirk De Geest en Samuel Mareel. Yves T’Sjoen modereert daarna een panelgesprek met de vier genoemde stadsdichters.
Donderdagmiddag geven Yves T'Sjoen en Samuel Mareel samen een college over het functioneel dichterschap. De vier stadsdichters vertellen over de invulling van hun ambt en de invloed ervan op hun werk.
Op donderdagavond is er een spetterende show in de prachtige Lullyzaal van de Vlaamse Opera. Onder leiding van Christophe Vekeman bewieroken de stadsdichters er hun eigen stad en Roosbeef gaat de muzikale dialoog aan met de dichters.

Meer info en reservaties kantl.be/nieuws

‘**Het verloren koninkrijk: Willem I en België’**

In 2015 is het tweehonderd jaar geleden dat Nederland en het latere België werden samengevoegd tot het Koninkrijk der Nederlanden. Het koninkrijk hield slechts vijftien jaar stand, van 1815 tot 1830, maar Koning Willem I zette ook sterk in op de ontwikkeling van de industrie, de infrastructuur, het onderwijs en het culturele leven in België.

Toch stond het Zuiden helemaal anders tegenover koning Willem I dan het Noorden en wilden de Belgen hem weg. Dat leidde tot de onafhankelijkheid van België hoewel Vlaamse én Waalse ‘orangisten’ nog tot 1848 bleven ijveren voor een hereniging met Nederland. In de tentoonstelling 'Het verloren koninkrijk: Willem I en België' in het Stadsmuseum Gent (STAM) kom je in sprekende citaten, spotprenten, historische objecten, een interactief spel en multimedia alles te wetenover de tijdsgeest van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden en de beginjaren van het onafhankelijke België. De Gentse fotograaf Michiel Hendryckx brengt de hedendaagse sporen in beeld van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden, zowel in België als Nederland.

Uiteraard verschenen er in de periode 1815-1830 talloze lofzangen op België en de Nederlanden, anoniem of van bekende dichters als Hendrik Tollens en Jan Frans Willems, lieten Prudens van Duyse en de naar Gent ingeweken Nederlander Jan Wap zich kennen als vurige orangisten en getuigden buitenlandse passanten zoals Johanna Schopenhauer en John Bowring over de zeden en gebruiken in de nieuwe staat. Een hoorcollege over de literaire ontwikkelingen in de ‘Hollandse’ periode verscheen in de reeks VKN, De-Bildungsroman-van-het-Verenigd-Koninkrijk

Aanvullende colleges via bibliotheek en boekhandel: Noord en Zuid onder Willem I

Meer algemene informatie in deze lijsten: Verenigd Koninkrijk der Nederlanden en [Willem I (koning der Nederlanden)](http://zoeken.gent.bibliotheek.be/?q=vkn%20koninkrijk#?q=willem I&dim=Topic(Willem I (koning der Nederlanden))

Meer info over alle activiteiten van 'Gent kleurt oranje'

De canon van Marc Reugebrink

Op 8 december stelt de Nederlandse Gentenaar Marc Reugebrink (Gouden Uil-winnaar 2008 , auteur van Het Belgisch huwelijk, 2014, en van Het geluk van de kunst, 2012) zijn persoonlijke canon uit de Nederlandstalige literatuur voor in de reeks Uit-de-kast-lezingen van de Stedelijke Openbare Bibliotheek Gent. Zie voor het programma najaar 2015 bibliotheek/uit-de-kast-lezingen en voor meer details later op Literair Gent.
Meer informatie over Marc Reugebrink in een vroeger nieuwsbericht van-gerrewey-en-reugebrink-winnen-prijzen-provincie-oost-vlaanderen en op cobra.canvas.be

Voor alle activiteiten zie op gent-kleurt-oranje