Sarah Tutélaire en Ward Cools winnen VERS-finale in Amsterdam

Sarah Tutélaire won de VERS-finale met het gedicht “Dat geluk heb ik al”. De jury waardeerde het moeilijke onderwerp: "Een gedicht over geluk, over iets waar we blij van worden. Niets is moeilijker dan dat."

De tweede prijs ging naar de Nederlander Erik in ’t Veld uit Barendrecht. Beyza Nur Usta van het Sint Nobertus uit Antwerpen won de derde prijs. "Waanzinnig sterk. Dit gedicht moet nú geschreven en gelezen worden," oordeelde de jury over haar gedicht “Syrië”.

In het Compagnietheater in Amsterdam namen 32 finalisten uit Nederland en Vlaanderen deel aan de poëziefinale VERS van School der Poëzie uit Amsterdam. In Vlaanderen werd het initiatief ondersteund door Poëziecentrum en de Cultuurdienst van de Stad Gent, en in Antwerpen door Villanella. De gedichten van de finalisten waren geselecteerd uit een paar duizend inzendingen. De jury bestond uit Meltem Halaceli, schrijfster, researcher en arabist, Maud Vanhauwaert en Mustafa Stitou, dichter en winnaar van de VSB Poëzieprijs 2004. 

Naast de VERS-poëziefinale was er ook het VERS-debat. Ook de winnaars daarvan kwamen uit Vlaanderen. Ward Cools van het Atheneum Gentbrugge uit Gent was de beste VERS-poëziedebater en Soeteke Rosseau van het Lyceum Deurne SGN uit Antwerpen was de beste essayist.

De VERS finale voor jongeren maakt deel uit van een groots opgezette landelijke slotmanifestatie, waaraan in het voortraject ruim 3000 kinderen en jongeren uit Nederland en België deelnamen. VERS is het poëzieproject van School der Poëzie voor kinderen en jongeren rond de VSB Poëzieprijs. Een jaar lang stonden de genomineerde bundels en hun dichters centraal. Duizenden kinderen en jongeren maakten zo kennis met het werk van Pieter Boskma, Geert van Istendael, IIja Leonard Pfeijffer, Toon Tellegen en Maud Vanhauwaert.

VERS is een initiatief van School der Poëzie in samenwerking met Stichting VSB Poëzieprijs en Poetry International en vond dit jaar voor de 18e keer plaats. VERS wordt financieel onder meer mogelijk gemaakt door het vsbfonds  en de School der poëzie. 

Lees meer over de finale op www.poeziecentrum.be/bericht/sarah-tutélaire  en op www.schoolderpoezie.nl/nieuws/fotoverslag-vers.html

Lees hieronder het winnende gedicht van Sarah Tutélaire:


DAT GELUK HEB IK AL

Het eten op mijn bord was

zo kleurrijk als een schilderspalet.

De lamp, die net iets te laag hing

gaf ons een bescheiden gevoel van comfort.

Zijn voetstappen hoorden we al van ver,

zo intrigerend, toch zo rustgevend.

In de opening van de deur stond hij,

zijn lichaam straalde zelfverzekerdheid uit

Zijn ogen, zó blauw, waren niet

te vergelijken met een landschap,

waren als de oceaan of de lucht.

Vreemden zouden hem zien en zeggen

‘Ik wou dat hij mijn broer was.’

En ik zou zeggen

‘Dat geluk heb ik al.’

 

Sarah Tutélaire