Terug van Gent, dood moe, schor en op. (...) Ik ben al die dagen in een roes geweest (...) Kennismakingen en ovaties zonder eind van 's morgens tot 's nachts laat.

Multatuli (1867)

LITERAIR GENT PAKT UIT!

Nieuws

De nieuwe Gentse bibliotheek opent op 10-12 maart 2017 feestelijk de deuren in het architecturaal grandioze gebouw De Krook aan het Zuid (Miriam Makebaplein 1, hoek Kuiperskaai-Lammerstraat). Een nieuwe start voor de bibliotheek is ook een nieuwe start voor Literair Gent.
De website Literair Gent blijft nog even in de vertrouwde lay-out maar wordt in de nabije toekomst geïntegreerd aangeboden binnen de bibliotheekomgeving. Wel pakt Literair Gent op de Krook groots uit, met zowel fysieke als digitale presentaties, die de hoogtepunten uit de website Literair Gent extra in de verf zetten.

Fysieke presentaties:

Krook-Gelijkvloers: Agora –Gent & Literair Gent:

“Voor den duivel…revisited”: hoogtepunten uit Literair Gent. Klassieke “Gentse werken” en recent werk van Gentse auteurs (prominente plaatsing tussen collectie Sprinters/Nieuw in de collectie en het Krookcafé): een visuele aanvulling/herziening van het overzicht/de bloemlezing Voor den duivel geen stap achteruit! (Frans Heymans, 1992).
Ouder en soms uniek iconografisch materiaal in de Literair Gent-vitrinetafel (een chronologische selectie van Snoecks almanak tot Stefan Hertmans en Erwin Mortier)

Krook +1: Muziek-Film-Literatuur:

Literair Gent-module met naslagwerken, bloemlezingen en een selectie actuele “Gentse werken”

Digitale presentaties:

op alle internetschermen in de Krookbibliotheek, ook thuis en onderweg: https://stad.gent/bibliotheek/dossiers

  • Verken de diverse thema’s onder Gent en de wereld, Literatuur & schrijven, het verhaal “Van Ottogracht tot Krook”
  • Zoek op welke historische en culturele figuren Gent bezochten, van de 7de eeuw tot eind 19de eeuw
  • Raadpleeg de Tijdlijn Literatuur in Gent (hoogtepunten uit Literair Gent circa 1945-heden)
  • Lees alles over de Stadsdichters van Gent (van Roel Richelieu van Londersele tot David Troch, met uitstapjes naar de Gentse Poëzieroute en de officieuze stadsdichter Coenraed de Waele)
  • Ontdek de digitale dossiers van een selectie hedendaagse auteurs, waaronder slampoet Carmien Michels, countryfan Christophe Vekeman en Slaap!-bestsellerschrijfster Annelies Verbeke.
    Het dossier van Johan Daisne (eerder in de bib te zien in het Daisne-herdenkingsjaar 2012) is hier ook opnieuw toegankelijk gemaakt.
    Ontdek ook de dossiers van de populairste Gentse liedjeszangers Walter de Buck en Luc de Vos.
  • Lees meer over schrijfster-filosofe Alicja Gescinska, op 30 maart 2017 de eerste gaste in de nieuwe Paarse Zetel-lezingenreeks in De Krook. Geniet ook van de kernachtige uitspraken over literatuur en lezen van de culturele persoonlijkheden die sinds 2003 te gast waren of beluister de PZ-podcast.
  • Grasduin in de geschiedenis van de Gentse bibliotheek en hoe ze door de jaren heen opdook in de literatuur, via enkele proevertjes uit het boek Van Ottogracht tot Krook (Dirk Musschoot, 2017)
  • Op middellange termijn zal nog meer materiaal uit het Literair Gent-archief getoond worden, door een systematische digitalisering (door het Stadsarchief Gent & het Letterenhuis Antwerpen) van zeldzame en unieke iconografische items uit de rijke documentatie van bibliotheek De Krook.