That afternoon I thought [Ghent] looked magical, it was quite different. You know how it is when you see things suddenly in a different light, in a new light (...)

Sebastian Faulks (1992)

GOUDEN BOEKENUIL LEZERSJURY VOOR STEFAN HERTMANS

Nieuws

De Gouden Boekenuil 2014 ging verrassend naar De republiek, de tweede roman van de jonge Nederlandse schrijver Joost de Vries. De vakjury beloonde hem met 25.000 euro en een kunstwerk van Philip Aguirre.
De lezersjury, een willekeurige selectie van 100 literatuurliefhebbers die de afgelopen maanden plichtbewust alle titels van de Gouden Boekenuil-shortlist lazen, koos Stefan Hertmans als favoriet met Oorlog en terpentijn. Hij krijgt 2.500 euro en een Mont Blanc-pen.
De andere genomineerden waren Jan Brokken met De vergelding, Ilja Leonard Pfeijffer met La Superba en Jamal Ouariachi met Vertedering.
Oorlog en terpentijn
Hertmans baseerde zijn roman op de dagboekaantekeningen van zijn grootvader Urbain Martien ten tijde van de Eerste Wereldoorlog. "Een knap, meeslepend en ontroerend boek", oordeelde recensent Johan De Haes. De persreacties waren unaniem lovend, inmiddels zijn er 100.000 Nederlandstalige exemplaren verkocht en blijft de internationale belangstelling voor de roman alsmaar aangroeien, zodat er vertalingen op komst zijn in het Duits, Frans, Engels, Italiaans, Deens, …
Hertmans kreeg dit jaar ook al de Vlaamse Cultuurprijs en zijn roman Oorlog en terpentijn is ook nog genomineerd voor de Libris Literatuurprijs 2014, waarvan de winnaar op 13 mei bekendgemaakt wordt.

“De sensibele Hertmans heeft niet alleen zijn grootvaders stem vertolkt, maar die van een hele generatie, “ getuigde De Volkskrant. En dat geldt niet enkel voor de gruwelijke ervaringen als frontsoldaat in de Eerste Wereldoorlog, maar ook voor zijn armoedige kinderjaren in het Gent van voor 1900 en voor het stilzwijgende, uiteindelijk gesublimeerde verdriet om een jonggestorven grote liefde.

Hij wijdde ook enkele gedichten aan het IJzerfront, zoals de cyclus “Tervaete” in het Oorlog-themanummer van Het liegend konijn (april 2014, zie http://www.hetliegendkonijn.be/).

Vind Oorlog en terpentijn in de bibliotheek Gent

Gent in Oorlog en terpentijn
Vlak voor zijn dood in de jaren tachtig van de vorige eeuw gaf de grootvader van Stefan Hertmans zijn kleinzoon een paar volgeschreven oude cahiers. Jarenlang durfde Hertmans de schriften niet te openen – tot hij het wél deed en onvermoede geheimen vond. Hertmans’ jarenlange fascinatie voor zijn grootvaders leven bracht hem uiteindelijk tot het schrijven van deze aangrijpende roman, waarin ook de sensitiviteit van het tekenen en schilderen centraal staan. Het hele levensverhaal van Hertmans’ grootvader, van de Gentse cité, over zijn arbeiders jaren in de fabriek, zijn plichtsbesef en opgelopen trauma’s in de Eerste Wereldoorlog, en de daaropvolgende jaren van het grote zwijgen, worden door de kleinzoon in perspectief geplaatst, becommentarieerd en ter plaatse onderzocht.

Onder andere de Gentse Heirnis- en Dampoortwijk komen in beeld, Oostakker, de omgeving van de Schelde in Sint-Amandsberg. En heel specifieke locaties als de Berg van Barmhartigheid, het Citadelpark, de ijzergieterij, de hallucinante ervaring in een gelatinefabriek, het slachthuis, de Kouter, ijsjespaleis Veneziana en patisserie Bloch, Port Arthur (havengebied), boekhandel Hoste, het kerkhof van Gentbrugge en de Sint-Vincentiuskapel, naast beroemde figuren als componist Peter Benoit, schilder Emile Claus, schrijver Prudens van Duyse en vliegenier Daniel Kinet. Naast de leefwereld van de arbeiders en het opkomend socialisme, worden ook de periode van het fin de siècle (1880-1900), van de wereldtentoonstelling 1913 en de naoorlogse welvaartsgroei tussen 1950 en 1969 fraai in beeld gezet.

Bekijk een voorstelling van het boek http://www.cobra.be/cm/cobra/videozone/rubriek/boek-videozone/140407-mv-gbu14_canvas_stefan_hertmans

Een uitgebreide recensie van Oorlog en terpentijn kan u hier lezen http://www.cobra.be/cm/cobra/boek/boek-recensie/boek-fictie-recensie/1.1715242

Stefan Hertmans over W.O.I op Een (VPRO, Nederland) http://www.eenvandaag.nl/buitenland/50347/woi_het_lijden_van_de_soldaat_in_de_loopgraven

Meer over Stefan Hertmans vroegere werk en over zijn Gentse roots leest u op deze website in het Lexicon / Auteurs/ H/ Hertmans, Stefan
http://literair.wordtgetest.be/home.cfm?a=lexicon&b=auteurs&c=hertmans-stefan

Bekijk de bekroning van Hertmans’ Oorlog en terpentijn http://www.cobra.be/cm/cobra/videozone/rubriek/boek-videozone/140425-mv-publieksprijs_gbu_stefanhertmans