En is het niet aan het oude ras van trotse burgers, aan de verbeten, bijna religieuze arbeidslust (...), dat de stad die morele, intellectuele en fysieke kracht dankt.

Giuseppe Ungaretti (1933)

BIOGRAFIE EN DOCUDRAMA OVER MAGISCH-REALIST JOHAN DAISNE

Nieuws

Johan Daisne : tussen magie en werkelijkheid 1912-1978

Onder die titel verscheen de langverwachte biografie van Johan Daisne, door Johan Vanhecke. Het boek werd op 3 december aan pers en Daisnelezers voorgesteld in de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde in Gent. Vanhecke is wetenschappelijk medewerker van het Letterenhuis te Antwerpen en werkte zo’n vijftien jaar aan dé Daisne-biografie.

Johan Daisne is met Hubert Lampo de bekendste vertegenwoordiger van het magisch-realisme in de Nederlandstalige literatuur. Meer zelfs, hij wordt gezien als de uitvinder van dat literaire genre sinds zijn essay Wat is magisch-realisme (1966). In Vlaanderen is hij vooral bekend van de novelle
De trein der traagheid en de roman De man die zijn haar kort liet knippen. Beide titels werden ook verfilmd.

Hij brak als auteur door tijdens de Tweede Wereldoorlog met De trap van Steen en Wolken. Daisne was een veelzijdig auteur, want ook dichter, toneel- en verhalenschrijver, en ook nog film- en Rusland-kenner. Overdag was hij bovendien directeur van de stedelijke openbare bibliotheek in Gent. Op basis van het enorme archief, zijn dagboeken, duizenden brieven én zijn werk, probeert Johan Vanhecke het leven te reconstrueren van Herman Thiery, de echte naam van Daisne: de jongen die met oude films dweepte, de door Rusland en zijn literatuur gefascineerde student economie, de auteur van bestsellers, de verafgoder van onbereikbare vrouwen, de stadsbibliothecaris van Gent, de leraar Duits van zovele jonge meisjes. Maar ook de vader die zijn pasgeboren dochtertje verliest, in een diepe depressie belandt, zijn huwelijk ziet stuklopen, maar in de jaren zestig een van Vlaanderens populairste schrijvers wordt en zijn werk met veel succes ziet verfilmd worden. Johan Vanhecke (1957) is hoofd archiefverwerking bij het Letterenhuis in Antwerpen. Hij is de auteur van onder meer Het Antwerpen van Hubert Lampo (1993), De Flandriens van Hugo Verriest (1997), de bekroonde Halewijnstudie Het hoofd werd op de tafel gezet (2000), In de ban van de hobbit (2005) en Een literaire wandeling door Antwerpen Noord. Hij is redacteur van de literaire tijdschriften Zacht Lawijd en Zuurvrij.

Avant-première Daisne-docudrama ‘De trein der traagheid’

Op zaterdag 27 december gaat in de Gentse Afkikker het docudrama ‘De trein der traagheid’ van Rita de Vuyst en Ivo Fisher in avant-première. Dit filmisch essay is gebaseerd op de gelijknamige novelle van de Gentse ‘uitvinder’ van het magisch-realisme in de Nederlandstalige literatuur, Johan Daisne. Dit ‘filmisch essay’ is het resultaat van een onderzoek door Rita de Vuyst, die ook samen met regisseur Ivo Fisher het scenario schreef.

Vertoning om 20u, aansluitend receptie.
Info en reservatie op info@afkikker.be of telefonisch 0475 313 997

Lees meer over Johan Daisne en Gent op deze website
Johan Vanhecke in Knack over ‘Daisne was de Lanoye van zijn tijd’