(…) aan de ingangspoort van de courantdrukkerij was er eene herrie. Plots vloog, achter ons, de deur der redactiezaal open (…). De Duitschers zijn daar!… Ze zijn op ’t stadhuis!

Jozef de Graeve (1919)

50 JAAR NTGENT

Nieuws

Het Gentse stadstheater bestaat 50 jaar en kende in die halve eeuw meer dan één woelig moment. Hugo Claus werd het directeurschap geweigerd, het acteursgezelschap kreeg de bons, door restauratie van het KNS-gebouw moesten wisselende zalen bespeeld worden, regisseurs en fusies losten elkaar af, stakingen, theateroorlogen en nieuwe spelconcepten zorgden voor stilstand of fenomenaal succes, het publiek kwam of bleef weg, kortom genoeg stof om de archieven te plunderen voor een chronologisch overzicht van producties, regisseursintenties en tientallen verhalen.

NTGent bundelde alles op een aparte website en brengt met thema-avonden, ‘Getuigenissen Live’, hernemingen (o.a. Platform van Houellebecq, We shall overcome van Wim Opbrouck) en ‘Spiegelprojecten’ (o.a. Rosalie Niemand van Elisabeth Marain en Vergeten straat van Louis Paul Boon) de meest gedenkwaardige opvoeringen en scharniermomenten opnieuw tot leven.

Op 9 oktober 2015 komt er een academische zitting en verschijnt het gedenkboek Theater in een box. Eerder verschenen al deeloverzichten van het Gentse stadtheater, zoals Vanaf nu is alles anders: van Publiekstheater naar NTGent, een stadstheater midden in de wereld (2011), ook al een vervolg op de eerder door NTGent uitgegeven lustrumboeken, die zowel bij het NTGent als in de Openbare Bibliotheek raadpleegbaar zijn. Zo zie je regisseurs komen en gaan, van Dré Poppe in de beginjaren, over Walter Eysselinck (midden jaren 1970) en Jef Demedts (1977-1991) tot Jean-Pierre de Decker , Johan Simons en Wim Opbrouck in de laatste twee decennia.
In de inkomhal van de Stedelijke Openbare Bibliotheek Gent (hoofdbib-Zuid) staat ook een maand lang een verwijstentoonstelling naar een halve eeuw NTGent-geschiedenis met de klemtoon op gedenkwaardige vertoningen, Hugo Claus en William Shakespeare, maquettes en foto’s.

De bibliotheek stapte mee in dit NTGent-feestjaar met een interactieve presentatie op groot scherm van ’50 Fragmenten uit 50 jaar NTGent’. Die startte al op 4 mei en loopt nog tot/met 4 juni 2015 in de hoofdbibliotheek (Zuid).
Voor die presentatie werkte de Gentse bib samen met het Vlaams Instituut voor Archivering (VIAA). De bib selecteerde 50 gedenkwaardige fragmenten uit opvoeringen, waarvan ook de originele toneelteksten in de bibliotheekcollectie aanwezig waren. Zo kan de bezoeker zowel genieten van het toneelstuk als kennis maken met de NTG-opvoering/-bewerking ervan.
Het chronologisch overzicht toont zowel dramatische fragmenten als BRT/VRT-aankondigingen, als interviews met regisseurs en acteurs. Bezoekers kunnen de ‘50 Fragmenten uit 50 jaar NTGent’ zowel op het grote presentatiescherm in de inkomhal als op de internetpc’s of de eigen laptop in de bibliotheek Gent-Zuid bekijken (niet in de filialen of thuis).

Meer over het NTGent50-feestprogramma, hernemingen en getuigenissen op www.ntgent50.be

Meer over 50 Fragmenten uit 50 jaar NTGent op bibliotheek/nieuws-evenementen/50-fragmenten-uit-50-jaar-ntgent

Een keuzelijst toneelstukken bij de audiovisuele presentatie in de bib Gent-Zuid staat op bibliotheek.gent.be

Meer over de missie vanVIAA (digitaliseren, bewaren en ontsluiten) op http://viaa.be/ en over werken met VIAA-archiefmateriaal voor het onderwijs op viaa/archiefmateriaal-voor-onderwijs