(…) aan de ingangspoort van de courantdrukkerij was er eene herrie. Plots vloog, achter ons, de deur der redactiezaal open (…). De Duitschers zijn daar!… Ze zijn op ’t stadhuis!

Jozef de Graeve (1919)

Terug naar index

VERMAERCKE, LINDA

(Gent, 24.12.1956 – Gent, 17.01.2015)

Gentse onderwijzeres, bediende en prozaschrijfster. Ze woonde onder meer aan de Muinkkaai en in Ledeberg in de Jozef Vervaenestraat en de Willem Blanckestraat. Ze reisde door Zuid-Frankrijk, India en Ecuador. Vermaercke speelde midden jaren 1980 amateurtoneel bij Theater Streven (Vichte), was korte tijd lid van de Gentse Leeskring [zie aldaar] en van de leesgroep in de bibliotheek van Sint-Amandsberg. Ze las als vrijwilligster ook boeken in voor de Luisterpuntbibliotheek.
Nadat het Chronisch Vermoeidheidssyndroom bij haar werd vastgesteld, begon ze te schrijven. Na licht herstel verbleef ze ook enkele jaren in de Verenigde Staten, vooral in New Jersey, en vergezelde ze haar partner die voor zijn werk tussen de oost- en westkust van het Amerikaanse continent en naar Mexico reisde. Ze volgde in de VS schrijfcursussen, o.m. bij Nathalie Goldberg. Na haar terugkeer in België woonde ze weer in Ledeberg en op het laatst in Zulte.

Vermaercke debuteerde met verhalen, geïnspireerd door haar reizen, in het tijdschrift Verzin. Een agressieve vorm van kanker verhinderde vanaf 2014 het afwerken van haar eerste roman, An American Dream (Nederlandstalig). Het boek verscheen uiteindelijk toch, in januari 2017, door toedoen van haar zoon Koen en haar dierbare vriendin-jeugdauteur Lies Bate die het typoscript bijwerkte, afrondde en redigeerde. Sommige van Vermaerckes korte verhalen werden in de roman verwerkt, andere bleven ongepubliceerd. De gevoelige road novel An American Dream gaat over een Vlaamse vrouw, Elise, die haar grote liefde volgt door de Verenigde Staten, van de oostkust tot het westelijke Californië en het zonovergoten Hawaï. De schrijfster thematiseerde daarin niet enkel vervreemding, eenzaamheid en schrijverschap, ze lichtte ook moeilijke familie- en liefdesrelaties door en liet historische feiten zoals de aanslagen van 09/11 het boek binnendringen.

De roman An American Dream bevat ook mooie herinneringen aan Gent en zet in enkele passages het contrast aan tussen de Gentse nuchterheid en de Amerikaanse absurditeit. Vooral het centrum van Gent komt in beeld (Graslei, Korenlei, Veldstraat) naast bakkerij Bundervoet op de Antwerpsesteenweg. Ook Vermaerckes jeugdvriend en klasgenoot, de latere Gentse astronaut Frank de Winne duikt erin op.

[Jean-Paul den Haerynck]

Over Linda Vermaercke:

Interne links

[Auteurs] Bate, Lies
[Fragmenten] Korenlei
[Fragmenten] Marty en Armand Pien
[Fragmenten] Ontheemd in Ledeberg
[Fragmenten] Elise verlangt naar Gent
[Fragmenten] Tram drie