De stad was vol vreuchden in alder manieren / Men sach de straten behanghen, de husen versieren, / (...) / De straten laghen vol groote vieren

Lieven Bautken (1500)

Terug naar index

VAN DE WIELE, ANNIE

(Gent, 18.10.1922 - Miradoux, Frankrijk, 18.04.2009)

Annie van de Wiele, zeilster en auteur van vooral reisdagboeken. Geboren Lannoo, zag zij het levenslicht in de Stropstraat in 1922. Drie maand later verhuisde het gezin naar Brussel. In 1934 kwamen zij terug naar Gent waar haar moeder een winkel in “bonneterie” had in de Lange Munt. Ze liep school op het atheneum en studeerde kunstgeschiedenis, in het bijzonder ethnologie, aan de universiteit van Gent. Ze deelde haar passie voor de zeilsport met haar man, Louis van de Wiele. Met het zelfontworpen zeilschip “Omoo” maakten zij van 1951 tot 1953 een reis rond de wereld en daarmee was zij de eerste vrouw ter wereld die een dergelijke reis per zeilboot ondernam. De naam van hun boot was een soort eerbetoon aan de gelijknamige roman van de Amerikaanse auteur Herman Melville. Het verslag van hun tocht, geschreven in het Frans onder de titel Pénélope était du voyage (1954), wordt beschouwd als een klassieker in de scheepvaartliteratuur. Het werd vertaald in het Nederlands (Onder Omoo’s zeilen, 1954), Engels, Duits en Bulgaars.

Van de Wieles reisdagboeken of -verhalen zijn levendig geschreven, met humor en vaak met een poëtische ondertoon. Andere van haar reisdagboeken: Au fil de l’étrave (1968), Cabotage (1998, een soort vervolg op Pénélope) en Fleur d’Océan (2002). Zij vertaalde tevens een aantal zeevaartboeken van het Engels naar het Frans. Samen met haar man en hun gezel Fred Debels kreeg zij in 1953 de nationale trofee voor sportverdienste.

Thuishaven Gent

Annie van de Wiele wijdde (in het eerste hoofdstuk van Pénélope) slechts enkele pagina’s aan haar jeugd in Gent. Gent was wel de thuishaven van hun schip en zij reisde de wereld rond als lid van de Gentse Royal Sailing Club waarvan zij in de jaren ‘60 secretaresse was (zij werkte op het secretariaat aan de Korenlei). Bijdragen van haar hand verschenen regelmatig in het tijdschrift van deze club, De Wandelaer. In die periode woonde zij bij haar moeder in Sint-Denijs-Westrem.

[Bernard Pauwels]

Over Annie van de Wiele:

  • De beste bronnen over deze schrijfster zijn haar autobiografische boeken, voornamelijk Pénélope
  • Xavier Mével: Pénélope au fil de l’étrave, in: Chasse-Marée, (1997) nr. 105. Goed gedocumenteerd artikel
  • Bernard Pauwels: De reis van de Omoo, zie internet: http://users.pandora.be/berpa/omoo.html