Terug van Gent, dood moe, schor en op. (...) Ik ben al die dagen in een roes geweest (...) Kennismakingen en ovaties zonder eind van 's morgens tot 's nachts laat.

Multatuli (1867)

Terug naar index

De Gentse Leeskring

(Gent, 1983 - )

De Gentse Leeskring is een feitelijke vereniging zonder officiële statuten. Hij ontstond op 1 november 1983 na een voorstel van Fons Mariën, in de Meersstraat, waar ook de eerste bijeenkomst plaats had.

De bedoeling van de leeskring is, te discuteren over boeken van hoge literaire kwaliteit uit uiteenlopende taalgebieden, die beschikbaar zijn in Nederlandse vertaling. Het allereerste boek was Een man van Oriana Fallaci. Daarna volgden klassiek geworden titels van D.M. Thomas, Louis Fernand Céline, Italo Svevo, György Konrad, Amos Oz, Elfriede Jelinek, Kazuo Ishiguro, Arundhati Roy, Meir Shalev, Carlo Emilio Gadda, Jonathan Franzen, Sandor Marai, Günter Grass, J.M. Coetzee, José Saramago, Philippe Claudel en vele anderen... Ook Nederlanse auteurs als Connie Palmen, Hafid Bouazza en Kader Abdolah, evenals Vlaamse als Louis Paul Boon, Bavo Claes, Paul de Wispelaere, Guido van Heulendonk én Gentse auteurs als Jan Emiel Daele kwamen aan bod.

De Gentse Leeskring telt altijd tien leden, vier daarvan maken er sinds de oprichting onafgebroken deel van uit. De kandidaat-leden kunnen enkel voorgedragen worden door de leeskring zelf. Bij elke tweemaandelijkse samenkomst (afwisselend bij de leden thuis) wordt ook bijzondere aandacht besteed aan de culinaire en oenologische “omkadering” van de discussie. De meeste leden wonen in Gent of omgeving.

De Gentse Leeskring vierde in 2003 zijn twintigste verjaardag met een literaire wandeling naar het monument van Guillaume Apollinaire in Malmédy en de lancering van een eigen website. Daarop zijn inmiddels alle uitverkoren boeken van bijna 40 jaar leesgenot te vinden.

[Jean-Paul den Haerynck]

Over de Gentse Leeskring: