Voor ons is elke stad, elk park, ja, elk punt ter wereld, een Gent. Voelen we ons misschien niet voortdurend belegerd? En is niet ieder van ons een stad, een kasteel, langs alle kanten belegerd?

Nikos Kachtitsis (1953)

Terug naar index

BILLIET, HUIB

(Gent, 24.05.1955 - )

Letterzetter, (website)vormgever, documentalist, kleinkunstenaar, auteur van fiction en nonfiction voor volwassenen en van jeugdboeken.
Hij studeerde typografie en muziek. In de jaren 1970 werd hij vaste begeleider van kleinkunstenaar (en latere BRT-presentator) Luk Saffloer. Op muzikaal gebied publiceerde hij over de rumba en over Cubaanse muziek, richtte hij de groep Erratum op en maakte hij programma’s over wereldmuziek voor Klara en VPRO.
Literair schreef hij vanaf 1992 vijf jeugdromans (o.a. Vreemde vogels op Cuba (1992) en non-fiction. Als Huib Billiet Adriaansen (dubbele familienaam, naar Spaanse gewoonte) publiceerde hij de historische roman voor volwassenen, Aangeblazen goud : de indrukwekkende kronieken van een Gentse letterzetter in Havana (2008).

Huib Billiet Adriaansen en Gent

Hij groeide op aan de Brugse Poort, woonde van bij zijn geboorte in de Appelstraat en verhuisde in 1967 naar de Geitestraat. Na in 1973 in Evergem te hebben gewoond, keerde hij in 1974 terug naar Gent (Korenbloemstraat). In 1976 trok hij naar Gentbrugge, woonde er aanvankelijk in de Platanendreef en vanaf 1980 in de Odilon Vanderlindenstraat.
Hij studeerde typografie aan het voormalige Hoger Instituut voor Grafisch Onderwijs (HIGRO) in de Gentse Schouwvegersstraat. Op de Gentse Feesten van 1969 speelde hij als tiener gitaar met Freek Neirynck, later was hij medeoprichter van de Gentse Latino-band en de groep Con-Junto.

In Aangeblazen goud reconstrueert hij het imaginaire spoor van zijn stadsgenoot Carlos Habré, de Gentenaar die in 1717 naar Havana reisde en de allereerste drukker werd op Cuba. In de sterk gedramatiseerde lotgevallen van Habré vanaf zijn vertrek naar de Nieuwe Wereld tot zijn dood, refereert Billiet tegelijk ook aan het hedendaagse Cuba en de universele problematiek van racisme en migratie. Gent duikt vooral op in flash-backs: de hoedenwinkel van zijn vader, de Gentse torens als bakens op weg naar school, de eerste letterstaafjes gevonden bij de inboedel van een geruïneerde Gentse drukker, de geur van de Gentse collegebibliotheek…
Over het historische personage Carlos (Carolus in de roman) Habré is enkel zeker geweten dat hij in Gent geboren werd, in Antwerpen het beroep van letterzetter leerde en wellicht behoorde tot een groep rondtrekkende typografen die drukker Christoffel Plantijn bekend maakten in de Europese steden. Enkelen staken later de Atlantische Oceaan over om de drukkersstiel te beoefenen in Mexico en in de Verenigde Staten. Habré zou zich echter in Havana (Cuba), toen een desolate kolonie en bevoorradingshalte, hebben gevestigd omwille van een vrouw (huwelijk 15 januari 1720). Hij hield een winkel open waar hij zijn drukwerken verkocht. Van Habré zijn drie drukwerken bekend, waaronder het oudste op Cuba gedrukte werk Tarifa general de precios de medicinas (1723).

[Jean-Paul den Haerynck]

Over Huib Billiet:

• André Grosemans: De eerste drukker van Cuba was een Gentenaar, in: Het Nieuwsblad, 04.09.2008
• Home page Huib Billiet, op internet: http://home.scarlet.be/~tsd17276/
Càrlös Hâbré : Gentse letterzetter in Havana, XVIIIe eeuw, zie internet http://users.telenet.be/oasis/