De Tigris en de Euphrates vergaderen ineen, ghelijc te Ghend de Leye ende de Schelde

Joos van Ghistel (ca. 1485)

Terug naar index

BERRY, STEVE

(Georgia/Verenigde Staten, 02.09.1955 - )

Amerikaanse advocaat en bestsellerauteur. Het geheim van Gent (The Omega Factor) is een roman over de zoektocht naar De Rechtvaardige Rechters, het verloren Lam Gods-paneel van de gebroeders Van Eyck.
Steve Berry is een Amerikaanse advocaat die aan de Walter F. George School of Law aan Mercer University in Macon studeerde en eerst 30 jaar voor de rechtbank werkte. Hij woont in St. Augustine, Florida. Met zijn vrouw Elizabeth is hij oprichter van History Matters, een stichting die onderzoek verricht naar historische gebeurtenissen (https://history-matters.com). Berry is ook erelid voor de Smithsonian Advisory Board.

Hij begon te schrijven in 1990, maar het duurde tot 2003 voor zijn eerste werken The Amber Room en The Romanov Prophecy (2004) gepubliceerd werden. Later volgden onder meer The Third Secret (2005) en The Columbus Affair (2012). Voor zijn romans doet Berry vooraf grondig onderzoek in soms honderden bronnen en bezoekt hij de voornaamste locaties voor zijn verhaal. Met 25 miljoen verkochte exemplaren, vertalingen in 40 talen en uitgaven in 51 landen, is Steve Berry een bestsellerauteur: “[he] blurs the lines of fact and fiction like no one else in the genre. (…) Berry had me second guessing what I thought I knew about the most stolen piece of art in the world, as well as the history of the Catholic church,” schreef bestthrillerbooks.com
Steve Berry schreef daarnaast nog tientallen Cotton Malone-spionageverhalen en samen met M.J. Rose een reeks Cassiopeia Vitt Adventures.

Steve Berry is niet enkel auteur; hij was mede-oprichter en enkele jaren vice-voorzitter van de International Thriller Writers, een groep van ca. 4200 schrijvers, waardoor hij ook als uitgever, inleider en illustrator in talrijke bloemlezingen en verzamelbundels voorkomt.
De American Library Association benoemde Steve Berry in 2012-2013 tot woordvoerder voor de National Preservation Week. Hij werd als auteur bekroond met de Barnes & Nobles Writers for Writers Award, de Anne Frank Human Writers Award en de Silver Bullet 2013. The Templar Legacy (2006) haalde in 2010 de NPR-top100-thrillerlijst-aller-tijden.

Steve Berry en Gent

Geïnspireerd door de grote tentoonstelling Van Eyck: een optische revolutie, in het voorjaar 2020 in Gent, publiceerde Steve Berry in 2022 de roman Het Geheim van Gent (oorspr. Titel: The Omega Factor), over het verloren paneel van De Rechtvaardige Rechters. Een deel van de actie speelt zich dan ook af tijdens de restauratie van de Lam Gods-panelen in het Gentse Museum voor Schone Kunsten, maar ook daarbuiten op de Graslei en de Groentenmarkt, in het Novotel en elders in de stad. Zelfs de Gentse Tierenteynmosterd is niet vergeten. Daarna verplaatst de actie zich naar Zuid-Frankrijk en de geschiedenis van de Katharen, met verwijzingen naar Bernat de Foix en Andre Labelle.
Berry gebruikte het beproefde concept van korte hoofdstukken, eindigend op cliffhangers, een techniek die ook Dan Brown in The Da Vinci Code hanteerde. De proloog speelt in 1428 met schilder Jan van Eyck, maar verspringt in het eerste hoofdstuk naar onze tijd, waar we meteen met hoofdpersonage Nicholas Lee, een onderzoeker van de UNESCO, het restauratieatelier in Gent binnenvallen, waar zijn vroegere geliefde Kelsey Deal kunstrestaurateur is.
Verder komen allerlei intriges aan bod, een liefdesverhaal, geheime kloosterordes, kindermisbruik, machtsmisbruik en samenzweringen vanuit het Vaticaan, de zoektocht naar het graf van Maria en dat van Jan van Eyck (in de Franse Pyreneeën en ook in de verloren gegane Sint Donaaskathedraal te Brugge), met uiteraard een spannende finale.
In tegenstelling tot Dan Brown geeft Steve Berry in het nawoord van de roman goed het onderscheid aan tussen geschiedkundige kennis en fantasie, zoals men mag verwachten uit zijn aandacht voor History Matters. “Het geheim van Gent balanceert tussen een leerrijke historische roman en een actiethriller. Berry schotelt een mix voor van een stuk boeiende katholieke geschiedenis, spannende gebeurtenissen en conflictsituaties,” schreef Guy Doms, maar “zijn veelbelovende held is onvoldoende uitgediept.” Literatuurcriticus Roderik Six wees nog sterker op de gebreken van de roman: “De enige Belgische bonus lijkt het Gentse decor, maar Berry raakt niet verder dan wat algemene weetjes over cuberdons en de Gentse Feesten.”
En eigenaardig genoeg heeft de Nederlandse uitgever niet de Sint-Baafskathedraal afgebeeld op het omslag, maar een zicht over de Sint-Niklaaskerk en Gent-west vanaf de Belforttoren. Steve Berry zelf deed het beter door de lezer een verrassende locatie mee te geven voor het gezochte Lam Gods-paneel.

[Herbert de Vleeschouwer]

Over Steve Berry: