een plein in de stad waar de liefde je loutert, / een liefde die geen blad voor de mond neemt, / een mond die zich aanbiedt, een kus op de Kouter.

Lut de Block (2002)

Terug naar index

BALTHAZAR, NIC

(Gent, 24.07.1964- )

Televisie-, theater- en filmmaker. Auteur van een verhaal voor jongeren, en van de bewerkingen ervan voor theater en voor een film. Nic Balthazar is bekend van o.a. de cultuurprogramma’s Memphis, Ziggurat, Open doek, Mollen en kruisen, Leuven Centraal, en Dood doet leven. Naam maakte hij echter als presentator van het VRT-reisprogramma Vlaanderen Vakantieland en als inleider van de reeks filmklassiekers Filmfa.

Nic Balthazar en Gent

Zoon van de Gentse historicus, hoogleraar, en Gouverneur van de Provincie Oost-Vlaanderen Herman Balthazar.
Hij bracht zijn jeugd door in de Nekkersvijverstraat, Sint-Amandsberg. Van 1992 tot 1996 woonde hij in de Sint-Niklaasstraat (thans afgebrand huis) en vanaf 1996 aan de Muinkkaai.
Lager onderwijs volgde hij in de Rijkslagere school (nu: De Wijze Boom), en humaniora in het Koninklijk Atheneum aan de Gentse Voskenslaan. Hij studeerde Germaanse filologie aan de universiteit van Gent (Nederlands en Zweeds).

Via het amateurtoneel – waar hij met zijn ouders repetities en opvoeringen bijwoonde – raakte hij al jong vertrouwd met de scène. Zijn fascinatie voor het theater ontstond echter toen hij als kind bij de eerste groep jonge theaterspelers van Eva Bals Speeltheater behoorde. Hij speelde er mee in o.m. Vreemd kind in je straat (1976), Spring (1979) en andere stukken.
Tijdens zijn studententijd (universiteit) debuteerde hij als regisseur bij het Germanistentoneel met een bewerking van Rozenkranz and Guildenstern are dead van Tom Stoppard.
Later speelde hij bij het Multatulitheater, waar hij ook tekende voor de regie van De revisor van Gogol, in eigen bewerking.
Voor Niets, zijn eerste eigen theatertekst, trok hij naar de Kopergietery. In 2005 kreeg hij daarvoor de Tony Fakkel Award.

Gentse werken

Zijn fotoboek Wonen in Gent (1999, ook in Franse vertaling uitgegeven) bevat een wandeling door de stad in 15 hoofdstukken, met titels als Stad aan mijn raam, La plus riche des villes belges, Fieste gelijk de bieste, Vive Anseele et Jesus, Een hoofdplakke, nen abberdas of ne vive l’amour en Goat er nog wa van komen?.

Zijn eerste literaire tekst, Niets was alles wat hij zei (2002), is het verhaal van een gepeste, autistische jongen die vlucht in een virtuele wereld. Het is gebaseerd op een waar gebeurd feit: als gevolg van pesterijen pleegde een 17-jarige Gentse jongen zelfmoord. Van dit succesrijke boek maakten acteur Roel Vanderstukken en auteur Balthazar een theaterbewerking. Deze multimediale theatermonoloog (2004, geregisseerd door Balthazar) kende groot succes, eerst in de Gentse Kopergietery en nadien in Vlaanderen (een 230-tal opvoeringen).
Dat was dan weer de aanleiding voor Balthazar, voor het maken van de film Ben X (2007, weer door hemzelf geregisseerd). Hij behaalde er tal van prijzen mee op filmfestivals in binnen- en buitenland.

[Myriam Verreycken]

Over Nic Balthazar:

• Els van Steenberghe: Een lege wereld vol autisme, in: De Morgen, 14 april 2004, p. 24
Ik hou van melodrama, in: Het Belang van Limburg, 9 november 2005, p. 107
• Peter Vantyghem: Handen opeen voor Ben X, in: De Standaard, 5 september 2007, p. 80
Nic Balthazar over zijn film Ben X, in: Wablieft, 26 september 2007, p. 6
Nic Balthazar, zie internet: http://nl.wikipedia.org/wiki/Nic_Balthazar