…les quartiers ouvriers, pauvres et sales, riches d'une beauté si sévère, et sur le Quai aux Herbes (…) les plus belles maisons des marchands du monde.

Robert Brasillach (1933)

Terug naar index

100 jaar Oost-Vlaanderen literair

Tentoonstelling 100 jaar Oost-Vlaanderen literair : een fotoalbum (1980)

Deze populariserende, rondreizende tentoonstelling was een initiatief van het provinciebestuur van Oost-Vlaanderen. Ze bood een synthetisch beeld van ongeveer een eeuw literaire activiteit in Oost-Vlaanderen.

100 jaar Oost-Vlaanderen literair bestond uit 51 panelen met zwart-witfoto’s van auteurs, literaire manifestaties, manuscripten, boeken, tijdschriften, illustraties, …. Voor het structureren van de overweldigende massa namen, titels en feiten werd uitgegaan van de diverse literaire genres: de panelen (ontworpen door Etienne Hublau) waren respectievelijk gewijd aan de sociale roman (panelen 1-10), de psychologische roman (11-17), Karel van de Woestijne (18-20), het expressionisme (21-23), het tijdschrift ’t Fonteintje (24-25), de traditionele poëzie (26-31), de experimentelen (32-35), de tijdschriften (36-40), de jeugdliteratuur (41-43), het toneel (44-48) en het essay (49-51). De op de panelen aangebrachte foto’s waren van de hand van G. Monnoye.

Bij de tentoonstelling werd een catalogus uitgegeven, waarin naast een algemene inleiding per genre, een uitvoerige toelichting bij elk paneel opgenomen was.

De tentoonstelling werd voor het eerst gepresenteerd in de Banketzaal van het provinciehuis in Gent, van 1 februari tot 2 maart 1980. Nadien was ze nog drie keer te zien in Gent: van 21 april tot 10 mei 1981 in het Provinciaal Handels- en Taalinstituut, van 11 tot 20 september 1981 in het Bijloke­museum n.a.v. de voorstelling van het Oostvlaams literair lexicon en op 15 en 16 mei 1982 tijdens de open dagen van het Hoger Technisch Instituut Sint-Antonius.

Daarnaast stond de tentoonstelling in 1980 opgesteld in Eeklo, Kaprijke, Zottegem, Aalst, Lokeren, Sint-Niklaas, Geraardsbergen, Assenede, Ronse, Brakel en Maldegem, in 1981 in Herdersem, Axel, Aalst, Lebbeke, Aalter, Zele, Landegem en Hansbeke, in 1982 in Deinze, Evergem, Waasmunster, Herzele, Oordegem, Lede, Menen en Poperinge en in 1983 in Wevelgem, Hasselt, Genk, Maasmechelen en Neerpelt.

De Gentse auteurs waren ruim vertegenwoordigd: behalve Karel van de Woestijne (met 3 panelen) kwamen o.m. ook volgende Gentse auteurs aan bod: Paul Berkenman, Eddy C. Bertin, Daan Boens, Bertien Buyl, Jan-Emiel Daele, Johan Daisne, Richard de Cneudt, Romain Deconinck, Filip de Pillecyn, Janine de Rop, Prosper de Smet, Roger d’Exsteyl, Christine d’Haen, Joris Eeckhout, Adolf Herckenrath, Virginie Loveling, Richard Minne, Jos Murez, Achilles Mussche, Werner Pauwels, Jean Ray, Maurice Roelants, Paul Rogghé, Pjeroo Roobjee, Jan Schepens, Frans Sierens, Herman Uyttersprot, Firmin van Hecke, Herman van Overbeke en Michel van Vlaenderen.

[Dirk De Wulf]

Over 100 jaar Oost-Vlaanderen literair:

  • ****100 jaar Oost-Vlaanderen literair : een fotoalbum : catalogus bij de tentoonstelling (1980)