That afternoon I thought [Ghent] looked magical, it was quite different. You know how it is when you see things suddenly in a different light, in a new light (...)

Sebastian Faulks (1992)

Terug naar index

Linda Vermaercke en Lies Bate: An American Dream (2017), p. 196

Korenlei

Twee generaties vrouwen jagen hun Amerikaanse droom na: Myriam emigreert kort na de Tweede Wereldoorlog, Elise volgt haar geliefde, Eric, zoon van Myriam, tegen de laatste eeuwwisseling naar de Verenigde Staten en Mexico. Allebei worstelen ze met moeilijke familierelaties en gevoelens van ontheemding, schuld en heimwee naar Gent.

2002

Als het weer meezat trok Elise met haar schrijfblok naar het centrum. Op de Korenlei ging ze op het stenen muurtje zitten, legde een notablok op haar knieën en begon te schrijven. Over de huizen langs de Graslei, over Gent. Hoe kon ze deze stad ooit definitief verlaten? Gent was haar stad. Met de trapgevelhuizen, mensen die genoten van de prille lentezon. De eerste boot met toeristen was net de rivier opgevaren, mensen slenterden voorbij of stapten gejaagd verder, een bus reed de Sint-Michielshelling op. Dit was haar thuis, besefte ze, hier kwam ze tot rust. Niets in Amerika was hiermee te vergelijken. Hier sprak iedereen haar taal, hier lagen haar roots, haar cultuur, haar geschiedenis. Amerika kon hoogstens een tussenstop zijn, een tijdelijke verblijfplaats. Hier hoorde ze en hier zou ze haar laatste dagen slijten, dat stond vast.

Vind dit boek in de bibliotheek Gent

Interne links

[Auteurs] Vermaercke, Linda
[Auteurs] Bate, Lies