Zoo stoot het Steen der Graven langs de Lieve, / symbool van leed en nooit verstorven klacht, / vooraan op t plein (...) / Een huizenrei van donkre weelde en pracht.Adolf Herckenrath (1947)
Welkom bij Literair Gent, de website met informatie over literatuur in Gent en Gent in de literatuur, van de middeleeuwen tot vandaag.
OVERZICHTEN behandelt belangrijke aspecten van het Gentse literaire leven. In het LEXICON worden Gentse auteurs en passanten, anoniemen, verenigingen, tijdschriften en literaire evenementen besproken. FRAGMENTEN is een bloemlezing van literaire teksten over allerlei Gentse onderwerpen. WANDELINGEN leidt langs bekende en minder bekende literaire locaties in Gent.
Van donderdag 21 tot en met zaterdag 23 november vindt de derde editie plaats in Bibliotheek De Krook van het leesfestival #daaromleesik met talrijke prominente gasten zoals Bregje Hofstede, Joke J. Hermsen, Khalid Benhaddou, Alain Platel, Carll Cneut, Sassafras De Bruyn (tekening festivalcover), Sylvia Van Peteghem … en Gentse stadslezers van het nieuwe platform Gent Leest, die het festivalthema Schoonheid en troost verbinden met hun boekenkeuze. Van zondag 24 tot en met donderdag 5 december, tijdens de vierde editie van de Week van ’t Gents, staan Pierke en de Gentse poppenspelers in de schijnwerpers, samen met Luk De Bruyker, Eddy Levis, professor Marc Boone (Professor Johan Taeldemanlezing), Freek Neirynck en Wim Claeys.
De Gentse dichter en prozaschrijver Frank Zonderland, pseudoniem van Ronald Vermeulen (°1951) is in Terneuzen overleden. Hij publiceerde vorig jaar nog zijn nieuwste dichtbundel "Spreidstand". Met zijn gedichten won hij in 1990 de Poëzieprijs van de stad Veurne en in 2010 de Nederlands-Vlaamse Strellus Poëzieprijs. Hij stond vooral bekend als oprichter van de Gentse Schrijversacademie.
Het gedicht “Gent, kop en hart, gij zijt een schone stad”, van Richard Minne, is nu te lezen op een lichtkrant in de Gentse Overpoortstraat, middenin de studentenwijk. De Stad Gent vond het tijd worden om buiten de vaste Poëzieroute nieuwe dichters een publiek podium te bieden.