Mijn gezant vermoordden ze, mijn kasteel verbrandden ze / (...) God sta bij de heer die 't als lot beschoren kreeg / te tuchtigen zulk een bende.

Frans Gunnar Bengtsson (1950)

WOUTERTJE PIETERSEPRIJS VOOR GERDA DENDOOVEN

Nieuws

Dendooven ontving de Woutertje Pieterseprijs 2017 voor Stella: ster van de zee (2016), een trefzeker geschreven en sprookjesachtig prentenboek, dat op een symbolisch niveau ook volwassenen kan aanspreken. De jury noemde Stella een boek dat “in dansende taal en robuuste beelden een verontrustend verhaal vertelt, dat schuurt maar licht van toon is. Het is een tijdloos verhaal dat tegelijkertijd dicht op de huid van de actualiteit geschreven is, dat onnadrukkelijk nadrukkelijk laat zien hoe klein wij allemaal denken als de grote buitenwereld aanklopt. Stella is een pleidooi voor grenzeloos lezen en grenzeloos denken.”

De Woutertje Pieterseprijs is een bekroning voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige jeugd- of kinderboek van het voorgaande kalenderjaar. De jury waardeert zowel tekst en illustraties, als thema en vormgeving. De prijs bedraagt € 15.000,- en een oorkonde. Dendooven was de vorige twee jaar ook al genomineerd en haalde het nu van o.m. Tom Schamp en Toon Tellegen.

Gerda Dendooven (Kortrijk, 10.06.1962) volgde een opleiding plastische kunsten in Brugge en grafiek aan het Gentse KASK. Ze werkte eerst voor kinderateliers in diverse musea en werd daarna voltijds schrijver-illustrator en docente Grafische Vormgeving aan het KASK. Ze woont in Gentbrugge.
Dendooven won zowel als illustrator en/of schrijfster talloze prijzen, sinds ze in 1987 het befaamde kinderboek van Ed Franck illustreerde: Geen gezoen, vlug opendoen. Haar realistische tekeningen evolueerden naar soberder, soms karikaturale en surrealistisch aandoende illustraties, in een geheel eigen stijl en techniek. Die eigenzinnigheid werd op alle vlakken gewaardeerd.

Zo ontving ze een Boekenpluim voor De verliefde prins (2000, ook winnaar Zilveren Penseel), voor Soepkinders (2005) en voor Veldslag om een hart (2015, tekst Michael de Cock, winnaar Boekenleeuw), de Boekenpauw 1990 voor Ijsjes, 1995 voor Strikjes in de struiken, 2002 voor Meneer Papier gaat uit wandelen, een Boekenwelp voor Takkenkind (2012), de Gouden Uil Jeugdliteratuurprijs 2001 voor Luna van de boom (ism Bart Moeyaert en Filip Bral), een Zilveren Griffel 2010 voor Hoe het varken aan zijn krulstaart kwam en de Cultuurprijs van de Vlaamse Gemeenschap 2004 voor Mijn mama.

Dendooven was ook de eerste kinderconsul van Stichting Lezen en co-curator voor het project Gentse Boekerijen (2009). Ze schreef toneelversies van sprookjes, hervertelde de gebroeders Grimm in De wondertuin (2014), stelde poëziebloemlezingen over moeders en vaders samen, en vertaalde de expo Gevaarlijk Jong in het Gentse museum Ghislain in 2012 naar een abecedarium “van angst tot zweet” in het boek Jong gekweld. Ook haar samenwerking met o.m. de auteurs Herman Brusselmans, Elvis Peeters, Marita de Sterck, Daniël Billiet, Katrien van Hecke, Kamagurka, Karel Verleyen... werden snel opgepikt. Ze vulde heel diverse opdrachten in, illustreerde ook cd-dozen en Annie M.G. Schmidt-uitgaven en stelde recent nog de columnbundel Pertinenties van Polly Dewit samen.

Lees het volledige juryrapport van de Woutertje Pieterseprijs op juryrapporten/wpp-2017.pdf
Lesmateriaal is te vinden bij lessuggesties-stella-woutertje-pieterse-prijs-2017/
Bekijk een filmpje over het ontstaan van het bekroonde boek Stella nominaties-2017/
Alle Woutertje Pieterse Prijswinnaars op http://woutertjepieterseprijs.nl/winnaars/

Meer info over Gerda Dendooven, door Jet Marchau, in het Lexicon van West-Vlaamse Schrijvers (2008-), dl. 1, p.59 en op http://www.leesplein.nl