Weke van ’t Gents (11-18 december)


Voor het eerst organiseert de Stad Gent een “Weke van ’t Gents”, waarbij allerlei activiteiten het Gentse dialect en de volkstaal in de verf moeten zetten. Dat dialect komt jaarlijks al aan bod tijdens de Gentse Feesten en in theater- en cabaretvoorstellingen, liedjesavonden en het poppentheater, verspreid over het jaar, maar het kan best een extra opsteker gebruiken.


De feestelijke aftrap van de “Weke van ’t Gents” heeft plaats op de Kouter op 11 december om 11 uur. Zanger Johan Verminnen van de Brusselse dialectvereniging Be.Brusseleir geeft de fakkel van de Brussels-week over aan de Gentse burgemeester Daniël Termont. De Gentse zanger-cabaretier Wim –Test-eu-Gents- Claeys (Ambrozijn, Prijs Walter de Buck 2015) zingt met het kinderkoor De Stemband een reeks Gentse volksliedjes.

Er zijn lezingen en boekvoorstellingen. “Perfesser” Freek Neirynck spreekt op 11 december over “De komische metafoor in de Gentse volkstaal” en op 18 december over de Franse invloeden in het Gentse dialect. Op 14 december verdedigt hij de stelling dat de lokale volksmuziek het fiere Gentse dialect van de ondergang gered heeft.
Dialectoloog Jacques van Keymeulen spreekt op 13 december over “Het Gentse taaleiland” en Gentenaar Eddy Levis geeft tekst en uitleg bij zijn eerder verschenen Gentse dialectversie van het beruchte middeleeuwse epos Van den vos Reynaerde, dat ook in een auditieve versie bestaat.

Tijdens de “Weke van ’t Gents” wordt op 12 december de Cultuurprijs van de Stad Gent 2016 uitgereikt aan illustrator Jan van der Veken voor zijn kinderboek Tellen in ’t Gents: meetellen met het promofilmpje kan op https://vimeo.com/194791462

De Gentsche Sosseteit, die al jaren het Gentse dialect en alles wat ermee verband houdt in de kijker zet, reikt de jaarlijkse Gentsche Handsjes uit.
Een overzicht van alle activiteiten op https://stad.gent/cultuur-sport-vrije-tijd/week-van-het-gents/kalender-week-van-het-gents

Meer over de Gentsche Sosseteit op http://www.sosseteit.gent/Welkom.html, voor de Week van ’t Gents op http://www.sosseteit.gent/Weke_van_t_Gents.html en de erelijst van de Handsjes op http://www.sosseteit.gent/Handsjes_%26_statistieke.html

Lees ook de overzichten op deze Literair Gent-site zelf:
http://www.literairgent.be/overzichten/de-gentsche-toale-dialect-als-schrijf--en-literatuurprobleem/

http://www.literairgent.be/overzichten/de-gentsche-toale-overzicht-gentse-dialectschrijvers/

Een stukje Reinaert in ’t Gents: http://www.literairgent.be/fragmenten/reinoart-de-vos/