… vrees voor 't zelfbehoud? O neen, neen, van wat belang is thans desnoods een menschenleven min of meer. Doch... al die arme jongens prijs gegeven aan verminking en aan dood!

Virginie Loveling (1914)

VREDE VAN GENT OP KERSTAVOND 1814

Nieuws

De Vrede van Gent maakte een einde aan de vijandelijkheden tussen Britten en Amerikanen, vooral een schermutselingenoorlog die tussen 1812 en 1814 in de Verenigde Staten en Canada werd uitgevochten, met het platbranden van het Witte Huis en het Capitool in Washington en een slag in de moerassen van New Orleans als bekendste wapenfeiten. De oorlog was begonnen als een rechtenschending van havenexploitaties (door de Engelsen) en een kolonisatie van Canada (door de Amerikanen). In 1814 werd naar een oplossing gezocht op neutraal terrein en dat waren de Zuidelijke Nederlanden. De Amerikaanse delegatie werd ondergebracht in Hof van Lovendeghem, op de hoek van de Veldstraat met de Volderstraat, de Britse in het Kartuizerklooster dat door de toenmalige textielfabrikant Lieven Bauwens was verbouwd.

Na een half jaar onderhandelen werd de Vrede van Gent met kerstmis getekend, werd in de Sint-Baafskathedraal een dankmis opgedragen en werden beide delegaties op een feestelijk Nieuwjaarsbanket getrakteerd op het stadhuis. De ratificatie van het verdrag gebeurde pas op 17 februari 1815, kort nadat het nieuws de V.S. eindelijk had bereikt!

In 1964 werden op de gevels van beide logementen herdenkingsplaten aangebracht. De latere Amerikaanse president John Quincy Adams die de delegatie in Gent aanvoerde, rapporteerde uitgebreid over de onderhandelingen in 1814 in zijn dagboek. Ook de jonge James Gallatin, secretaris van zijn vader Albert Gallatin, tekende zijn indrukken op. De Amerikaanse afgevaardigden stonden namelijk op erg goede voet met de Gentenaars, werden her en der uitgenodigd en beleefden memorabele dagen in Gent, terwijl de Engelsen nogal haatdragend waren. De Amerikaanse onderhandelaar John-Quincy Adams vond die periode dan ook ‘de mooiste uit zijn leven’. Anderzijds vond hij het theater in Gent beneden alle peil en de vrouwen lelijk, hoewel de nachtelijke uitstapjes van zijn collega’s met plaatselijke schones een andere klok laten horen.

Lees hier meer over John Quincy Adams.

En over de jonge James Gallatin die een andere blik werpt op de Amerikaanse delegatie.

Lees een fragment over Gent uit John Quincy Adams' dagboek: "mijn-aankomst-en-vertrek-te-gent"

Bekijk hier de oorspronkelijke manuscripten van John Quincy Adams.

Lees de volledige tekst van het verdrag op
http://g-geschiedenis.eu/2014/02/14/200-jaar-vrede-van-gent/

Interne links

[Auteurs] Adams, John Quincy
[Auteurs] Gallatin, James