Visser-Neerlandiaprijs van ANV voor Gentse Eva Cools

De door het Algemeen Nederlands Verbond ingestelde Visser-Neerlandiaprijs is door Vlaams minister van cultuur Sven Gatz aan Eva Cools uitgereikt op Film Fest Gent. De prijs is 10.000 euro waard. De jury werd voorgezeten door de bekende Vlaamse filmcriticus Marc Didden, van wie Cools nog les kreeg.Eva Cools schrijft en regisseert met kleine budgetten toch heel aantrekkelijke kortfilms. Soms zijn die geïnspireerd door een Spaanse achtergrond, die Cools ook van haar herkomst mee heeft. Zo draaide ze De Puta Madre en Las Meninas. Film Fest Gent vroeg haar in 2015 voor het project Follow, waarin Cools Alles Komt Terug voorstelde, met Anemone Valcke en Lynn Van Royen.

Nu werd haar eerste langspeelfilm Cleo bekroond, een “poëtisch, prachtig, intiem drama waarbij je warmte voelt,” volgens het juryrapport, en dat gaat over een meisje van zestien dat een traumatisch verkeersongeval overleeft en haar redding zoekt bij de oudere en mysterieuze Leos. Het script is gebaseerd op een autobiografische ervaring uit haar vriendenkring, maar is vooral krachtig uitgewerkt door Cools research en gesprekken met overlevenden en daders van verkeersdelicten.

De Gentse Eva Cools studeerde Film in België en volgde in Noorwegen een Europese scenario-opleiding. Ze blikt ook geregeld videoclips en reclamefilms in.


Meer info op

www.filmfestival.be/nl/nieuws/

www.cinevox.be/nl/eva-cools-werkt-aan-de-langspeelfilm-cleo/

www.cinevox.be/nl/eva-cools-en-haar-overpeinzingen/