kleine, niet te bedaren bruid met onder / je bed nog al je minnaars van vroeger / morsig feestvarken (...) / geschept uit de placenta van Leie en Schelde

Roel Richelieu van Londersele (2003)

VIJFJAARLIJKSE KANTL-PRIJS VOOR HERMAN BRINKMAN

Nieuws

Op 2 juli 2014 maakte de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde te Gent bekend dat haar Vijfjaarlijkse Prijs voor de Studie van oudere taal, literatuur en cultuur in de Nederlanden werd toegekend aan neerlandicus Herman Brinkman van het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis. Brinkman schreef voor Literair Gent een Overzicht van de Nederlandse literatuur in Gent tijdens de middeleeuwen.

Met Brinkman bekroont de KANTL een filoloog die heeft bewezen dat hij de traditionele technieken van zijn vak in al hun breedte tot in de details beheerst maar ze tegelijk weet te verbinden met de nieuwe computationele methodes die de geesteswetenschappen nu stormenderhand veroveren.

Brinkman (1958) studeerde Nederlandse Taal- en Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam en is vooral bekend als editeur van Middelnederlandse verzamelhandschriften zoals het Brusselse Gruuthusehandschrift, dat door de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag in 2007 werd verworven en waarvan in 2015 een kritische editie van zijn hand zal verschijnen.
Hij wijdde eerdere studies aan de Lancelotcompilatie (webeditie 2010) en aan Het handschrift-Van Hulthem (1999) en wierp nieuw licht op belangrijke middeleeuwse auteurs als de Bruggeling Jan Moritoen en de Gentse stadsdichter Everaert Taybaert. Ook het bekende Egidiuslied en de historische stedelijke context waarin sommige oeuvres tot stand kwamen, waren onderzoeksobjecten. In 2013 verscheen nog een wonderlijke combinatie van tekst en muziek: Liefde, leven en devotie: poëzie uit het Gruuthusehandschrift, waardoor luisteraars zich tijdgenoot kunnen wanen van de oudste gezongen liederen in het Nederlands (omstreeks 1400).

De officiële overhandiging van de prijs van 6250 euro heft plaats tijdens de Openbare Vergadering van de KANTL in het gebouw aan de Koningstraat 18 in Gent op woensdag 15 oktober. Juryleden waren Karel Porteman, Jozef van Loon, Werner Waterschoot, Frank Willaert en Ann Marynissen. Sinds 2003 reikt de KANTL elk jaar één vijfjaarlijkse prijs uit, afwisselend voor de studie van oudere taal, literatuur en cultuur in de Nederlanden, of voor poëzie, proza, podiumteksten en essay.

Lees het volledige juryverslag en meer info op: http://www.kantl.be/nieuws.php?item=165

Meer details over Herman Brinkman en zijn onderzoeksprojecten op http://www.huygens.knaw.nl/brinkman/

Lees op Literair-Gent Herman Brinkmans overzicht van de middeleeuwse literatuur in Gent.

Kijk zelf in het Gruuthusehandschrift op: http://www.kb.nl/bladerboeken/gruuthusehandschrift