een plein in de stad waar de liefde je loutert, / een liefde die geen blad voor de mond neemt, / een mond die zich aanbiedt, een kus op de Kouter.

Lut de Block (2002)

VAN DUYSEPRIJS VOOR CHRISTINA GUIRLANDE

Nieuws

De Prudens van Duyseprijs wordt aan Christina Guirlande uitgereikt op 24 september 2016 in Dendermonde, geboortestad van de romantische en orangistische dichter die carrière maakte in Gent en er ook stadsarchivaris werd. De Prudens van Duyseprijs werd ingesteld door de Marnixring van Dendermonde, die de Nederlandse taal en cultuur in de Schelderegio wil bevorderen.

Prudens van Duyse
De herinnering aan Prudens Van Duyse werd de laatste decennia in Gent zwaar veronachtzaamd, hoewel de romantische dichter vanaf 1836, na de perikelen van de Belgische Omwenteling en een tijdelijk verblijf in Nederland, tot zijn dood in Gent woonde, werkte en publiceerde. Zijn omvangrijke werk (incl. 10 delen Nagelaten gedichten) werd veelvuldig bekroond: van de Brusselse Koninklijke Academie van Wetenschappen en Fraeye Kunsten ontving hij in 1838 de prijs voor De Gentsche vaderbeul en later won hij de vijfjaarlijkse staatsprijs voor Vlaamse letterkunde voor zijn Jacob van Artevelde en Nazomer (beide 1859) Hij was ook lid van de Académie royale des sciences, des lettres et des beaux-arts en werkte voor alle (ook Gentse) toonaangevende tijdschriften uit de eerste helft van de negentiende eeuw, zoals het Belgischm Museum, het Nederduitsch letterkundig jaarboekje, het Kunst- en letterblad, De eendragt en de Annales de la Société royale des beaux-arts et de littérature de Gand. Ook bezorgde hij het nagelaten werk van Jan Frans Willems, hét boegbeeld van de vroege Vlaamse Beweging. Hij kreeg in 1859 een uitvaarplechtigheid met militair eerbetoon, de Stad Gent eerde zijn nagedachtenis met een naar hem genoemd Prudens van Duyseplein.

Christina Guirlande

Sedert eind april 2016 is Guirlande ook stadsdichter van Dendermonde. In die functie zal ze 12 gedichten over de stad schrijven die in een Dendermondse poëzieroute worden opgenomen.
Christina Guirlande (pseudoniem van G. Van den Eede-De Beule) werd in 1938 geboren te Moerzeke/Hamme in de provincie Oost-Vlaanderen en groeide op in de Scheldevallei. Ze werd onderwijzeres en begon kinderverhalen te schrijven. Later ontpopte ze zich ook tot dichteres en vertaalster; ze publiceerde ruim 50 boeken en zo’n 750 over tijdschriften en bloemlezingen verspreide verhalen.
Van 1977 tot 1981 was ze lid van de Adviescommissie voor de Letterkunde (nu Vlaams Fonds voor de Letteren) en ook jarenlang secretaris van de Vereniging van Kunstenaars voor de Jeugd. Haar jeugdboeken werden tweemaal bekroond met de Referendumprijs voor het beste jeugdboek (huidige Boekenleeuw), haar poëzie geëerd met de Gentse Spectraal Poëzieprijs, de Albert de Longieprijs (beide 1982), de Gery Florizooneprijs 1987 en de Herdenkingsprijs Anton Van Wilderode 2003. In 2000 werd ze voor haar literaire verdiensten geridderd in de (Belgische) Kroonorde. Talloze gedichten sieren poëzieroutes en memorieplekken in (Zeeuws-)Vlaanderen.
In 2007 publiceerde ze de integrale vertaling van de dichtbundel La Guirlande des Dunes / Duinenkrans (2007) van Emile Verhaeren, de exact 100 jaar geleden verongelukte Franstalige Vlaamse (en Europese) dichter, waarover ze op 22 november a.s. te Dendermonde ook een lezing geeft. (zie ook eerdere nieuwsberichten op deze website en in het Lexicon onder Verhaeren).

Meer info over Prudens van Duyse in het literairgent.be/lexicon, op DBNL.org en schrijversgewijs.be

Meer info over Christina Guirlande op haar website