Tom Lanoye te gast op Iedereen UGent!


Tom Lanoye studeerde in 1981 af als licentiaat in de Germaanse filologie (faculteit Letteren en Wijsbegeerte) met een scriptie over de Nederlandse dichter Hans Warren. Vijfendertig jaar geleden, op 31 maart 1982, vond de première plaats van zijn verzencabaret Jamboree op de Blandijnberg, nadat hij eerder optrad op de Nacht van de Poëzie in Utrecht. Het betekende de start van zijn literaire carrière en optredens in de Lage Landen.

Volgende bekende werken werden ondertussen klassiekers: de romans Kartonnen dozen (1991) en de Monstertrilogie (2004), Sprakeloos (2009), de Shakespearebewerking en theatertekst Ten oorlog (1997) en de poëziebundel Niemands land / Overkant : gedichten uit de Groote Oorlog (2014).

Lanoye laat op het stadsfestival zijn licht schijnen op de Gentse universiteit  van zijn studentenjaren en nu en leest voor uit eigen werk. Recent verscheen de roman Zuivering (2017): een hard boek over "wat terreur met ons doet", dixit Lanoye in een interview op de VRT.

Na Lanoye volgen nog meer aan de UGent afgestudeerde schrijvers zoals Pol Hoste, Herman Brusselmans, Stefan Hertmans, Erwin Mortier, Annelies Verbeke, Heleen Debruyne, Charlotte Van den Broeck … enz.


Klik voordrachtencaroussel-literaire-alumni voor een volledig overzicht.

Uitvoerige info over het verband tussen de UGent en het Gentse literaire leven vindt u op deze website Literair Gent: overzichten/de-universiteit-gent-en-het-literaire-leven-in-de-stad

Het volledige programma en alle locaties van het stadsfestival op Iedereen UGent!

Vanaf 6 oktober 2017 is er ook een tentoonstelling over UGent en de stad in het STAM  en verschijnt er ook een boek naar aanleiding van 200 jaar Universiteit Gent: boekvoorstelling_200jaarugent