(…) aan de ingangspoort van de courantdrukkerij was er eene herrie. Plots vloog, achter ons, de deur der redactiezaal open (…). De Duitschers zijn daar!… Ze zijn op ’t stadhuis!

Jozef de Graeve (1919)

MUZIKANT-SCHRIJVER LUC DE VOS OVERLEDEN

Nieuws

De Gentse muzikant en schrijver Luc de Vos (1962) was vooral bekend als zanger en frontman van de Vlaamse popgroep Gorki en van de Engelstalige band Automatic Buffalo. Hij groeide op in een katholiek arbeidersgezin in het landelijke Evergem en liep middelbare school in het Sint-Lievenscollege te Gent. Hij woonde daar later in de Ossenstraat en had een werkruimte aan de Kasteellaan. Hij was in zijn Machariuswijk en in heel Gent een graag geziene figuur. Ook in Vlaanderen werd De Vos gezien als een muziekicoon, wiens aangrijpende liedjesteksten door een breed publiek tot ‘de soundtrack van hun jeugd’ werden verheven. Met 'Mia’ bereikte hij een cultstatus toen het liedje drie jaar op rij werd gekozen tot beste single in ‘De Tijdloze’ van Studio Brussel.

Hij schreef zeven boeken, van Het woord bij de daad (2002) tot Paddenkoppenland (autobiografisch, 2014) en daarnaast korte verhalen en columns voor Studio Brussel en het tweewekelijkse regiomagazine Zone 09 (nu DM.City). Zijn proza vatte vooral de tijdsgeest waarin hij leefde. Zijn boek De volksmacht (2005) bevat twee verhalen waarin Gent een rol speelt: “Een huis vol producten” en “Wij houden stand”.

Ook in zijn (ongebundelde) columns voor Zone 09 figureerde de stad Gent geregeld (Donkersteeg, Gentse Feesten, ….). De dialogen tussen zijn alter ego’s Vos en diens vriend Rocky zijn autobiografisch geïnspireerd; meestal komt Gent slechts zijdelings in beeld, maar in enkele stukjes gaat het wel om fel besproken Gentse onderwerpen.

Zijn gedicht Sint-Baafsabdij werd opgenomen in Guido Lauwaerts historische bloemlezing Om Gent gedicht (2010):

Sint-Baafsabdij

purperblauw en grijs kunnen de stenen

hier in alle rust verkruimelen

van smaragd en groen groeien de varens

op de muren die mogen vergaan

in nog veel verdere eeuwen

wanneer wij er niet meer zijn

Na zijn plotslinge overlijden op 29 november 2014 brak een golf van spontaan medeleven los; collega-muzikanten brachten tijdens hun optreden diezelfde avond hulde aan De Vos, zijn bekendste song ‘Mia’ werd de middag na zijn overlijden op de Gentse beiaard gespeeld, een hommageprogramma in de Gentse Feesten 2015 werd aangekondigd en de stad Gent opende een rouwregister en verklaarde daarmee De Vos de facto tot Gentse ereburger.

Lees het interview van Christoph Vekeman met Luc de Vos over zijn laatste roman Paddenkoppenland.

Een lemma over Luc de Vos is in voorbereiding.