That afternoon I thought [Ghent] looked magical, it was quite different. You know how it is when you see things suddenly in a different light, in a new light (...)

Sebastian Faulks (1992)

MISDAADAUTEUR HENNING MANKELL OVERLEDEN

Nieuws

Henning Mankell is een van de populairste Zweedse misdaadauteurs en vooral bekend om zijn serie Kurt Wallander-romans die zowel door de Zweedse openbare omroep SVT (met Krister Henriksson) als door de BBC (met Kenneth Branagh) verfilmd werden.

Mankell begon zijn carrière als schrijver en regisseur in het Zweedse Rikstheatret in Stockholm. Zijn grote populariteit dankt hij aan zijn misdaadromans over de getormenteerde politie-inspecteur Kurt Wallander in Ystad in Zweden. Daarnaast publiceerde hij nog een vijftiental andere misdaadromans, kinderboeken, toneelstukken en televisieseries, zoals over zijn schoonfamilie; hij was in 1998 getrouwd met een dochter van de Zweedse televisie- en theaterregisseur Ingmar Bergman. Mankell schreef ook literaire romans als Verteller van de wind (1998), Tea-bag (2003), Kennedy’s brein (2007, over de aidsbusiness) en De Daisy Sisters (2009). In Drijfzand, dat in mei 2015 verscheen, probeerde hij in het reine te komen met zijn ziekte.

Zijn maatschappelijk engagement blijkt zowel uit zijn boeken als uit zijn politiek activisme, o.a. tegen de Viëtnamoorlog, de Apartheid in Zuid-Afrika en de oorlog in Gaza, en uit zijn recente bezorgdheid om de vluchtelingencrisis.

Zijn werk is o.a. bekroond met de Astrid Lindgren-prijs voor jeugdliteratuur (1996), de Gold Dagger Award, de Gumshoe Award voor de beste Europese misdaadroman van 2004 en de Erich-Maria-Remarque Peace Award.

Met De gekwelde man (Den orolige mannen, 2009, het laatste deel van de Wallander-reeks) won Mankell de Crimezone Thriller Award 2010. In het boek komt de jonge, door Europa reizende Wallander ook in Gent terecht. De auteur zadelt zijn personage op met een, wellicht door Mankell zelf in België ervaren, geluksgevoel nadat hij op een verregende uitvalsweg in Gent al liftend wordt opgepikt en in één ruk terugrijdt naar Zweden.
In De gekwelde man ontrafelt Kurt Wallander een Zweeds naoorlogs complot terwijl hij de verdwijning onderzoekt van marineofficier Håkan von Enke, de schoonvader van zijn dochter Linda. De actrice Johanna Sällström die in de Zweedse televisiereeks de rol van de getraumatiseerde dochter Linda Wallander speelde, was in 2006 te gast op het Internationaal Filmfestival in Gent. In Zweden werd ze getypecast als jonge marginale vrouw met een depressie, ten gevolge waarvan de actrice zelf stierf in februari 2007.

Lees meer over Mankells overlijden op nos.nl/henning-mankell-overleden en op deredactie.be/cultuur Meer over Mankell op zijn website

Een lemma over Henning Mankell is in voorbereiding.