Uw Kapitool, helaas! eene onvoltooide kroon, / Uw Belfroot, met den draak der kruisvaart overkronkeld, / En Bavo’s tempel, als zijn kunstjuweelen schoon.

Prudens van Duyse (1859)

MARC SLEEN 90 MET NIEUWE HOED

Nieuws

Een van de eerste Nero-albums, “De hoed van Geeraard de Duivel”, geïnspireerd door de legende rond het Gentse Duivelsteen, wordt opnieuw uitgegeven bij Marc Sleens 90ste verjaardag. Op 6 juli wordt de striptekenaar gehuldigd op het Gentse stadhuis.

In 2012 wordt de bekende Nero-striptekenaar Marc Sleen negentig jaar. Op initiatief van de vzw Gent Cultuurstad besloot de stad Gent Marc Sleen voor zijn lange en opmerkelijke carrière als uitzonderlijk getalenteerd striptekenaar van Gentse origine te huldigen. In samenwerking met de Stichting Marc Sleen, wordt een van de eerste Nero-albums, *De hoed van Geeraard de Duivel*, opnieuw uitgegeven. Deze feestelijke publicatie werd verder aangevuld met een bijdrage over zijn Gentse achtergrond en met een historische duiding van de figuur van de Gentse burggraaf Geraard Vilain, bijgenaamd de Duivel, en van het Duivelssteen.

Marc Sleen werd als Marcel Neels geboren in Gentbrugge, op 31 december 1922. Na de bewogen jaren van de Tweede Wereldoorlog, waarbij hij door de Duitsers gevangen werd gezet, begon hij in 1944 als cartoonist en illustrator bij De Standaard. In die periode lanceerde hij iconische stripfiguren als Piet Fluwijn en Bolleke en de populaire De lustige kapoentjes.

Maar met zijn Nero-albums bouwde hij tussen 1951 en 2002 een ongewoon succesvolle stripcarrière uit. Hij was gedurende een halve eeuw Vlaanderens meest politiekkritische striptekenaar en smokkelde in ruim 200 stripverhalen geregeld de Vlaamse geschiedenis binnen.

In 1993 won hij een Gouden Adhemar, een bekroning vernoemd naar zijn personage, de zoon van Nero, en in 2002 de Stripvos van de Vlaamse Onafhankelijke Stripgilde. Hij werd door koning Albert II in 1999 tot ridder geslagen. Sleen is ook bekend als Afrika-kenner, safariganger, documentairemaker en beheerder van het Wereldnatuurfonds. Nero behoort inmiddels tot het algemene Vlaamse culturele erfgoed. De Hoed van Geraard de Duivel verscheen eerst als vervolgverhaal in de krant Het Volk in de zomer van 1950. De Nero-reeks heette toen nog De avonturen van detective Van Zwam. Naar Marc Sleens gewoonte duiken er enkele politieke karikaturen in op zoals de socialistische politicus Camille Huysmans (de Duivel zonder sik) en zijn handlanger Paul-Henri Spaak.

Het Gentse Duivelsteen speelt ook een rol in De terugkeer van Geraard de duivel (1984) en De kolbak van How (1994), die in 2005 samen met De hoed… werden gebundeld tot de De duivelse trilogie. Het Duivelsteen wordt in De terugkeer … beschreven als: “Een der mooiste en grootste krochten van het oude Gent. Het werd in 1245 door Ser Geraard, bijgenaamd de duivel, opgericht.” Geraard zelf noemt het in de strip “Mijn paleis. Mijn ‘optrekje’ op aarde.” Nero verbeeldt er zich, uitgehongerd in de kerker, een afdaling in de hel (via een lift die 9000 etages omlaag gaat, veel sneller dan in de wereldliteratuur waarnaar Sleen verwijst, zoals Dante Alighieri’s Goddelijke komedie). In de “hel” branden de wereldleiders in de vlammen en zoekt de duivel in een grote stripbibliotheek naar de geschiedenis van Nero! De blonde assistente van Geraard wordt er met het welbekende Gentse dialectwoord “koeketiene” (liefje, minnares) aangesproken.
Naast het Geraard de Duivelsteen komen in De hoed van Geraard de duivel ook nog het Gravensteen en de gevangenis aan de Nieuwe Wandeling ( in Gent bekend als “het rolleke”) in beeld.

Marc Sleen speelde zelf een gastrol als de historische Gentenaar “Jan Borluut” in het Rode Ridderalbum De Leeuw van Vlaanderen van zijn collega Karel Biddeloo. Sleens stripverhaal Het rattenkasteel (1953), dat tot de tien beste Neroverhalen wordt gerekend, werd in 1984 door de Gentse theaterauteur en –regisseur Arne Sierens (Compagnie Cecilia) bewerkt tot een komische opera.

Eind 2012 wordt Marc Sleen negentig jaar. Bij wijze van eerbetoon "aan zijn lange en opmerkelijke carrière als uitzonderlijk getalenteerd striptekenaar van Gentse origine" besloot de stad Gent om hem te huldigen in het Oostenrijks Salon van het stadhuis op 6 juli 2012.
Ook wordt De hoed van Geeraard de Duivel opnieuw uitgegeven. De feestelijke publicatie werd aangevuld met een bijdrage over zijn Gentse achtergrond en met een historische duiding van de figuur van de Gentse burggraaf Geraard Vilain, bijgenaamd de Duivel, en van het Duivelssteen. De publicatie is een initiatief van de vzw Gent Cultuurstad (medeoprichter van deze website Literair Gent), in samenwerking met de Stichting Marc Sleen.

Meer info op: http://nl.wikipedia.org/wiki/Marc_Sleen en http://nl.wikipedia.org/wiki/De_Hoed_van_Geeraard_de_Duivel
Marc Sleen krijgt een lemma op de website Literair Gent.