Men hore [Anseele] in zijn eigen taal, zijn Gents dialect, de zo soepele, kernachtige spraak, ruig en ruw, zo geestig ondeugend en slecht gemanierd, een beetje canaljeus zelfs

Paul Kenis (1930)

LITERAIR GENT-STICHTER EN BEZIELER FRANS HEYMANS OVERLEDEN

Nieuws

Frans Heymans (Arendonk, 27.10.1938 – Gent, 19.01.2018 ) werkte eerst als documentalist bij het ABVV (Algemeen Belgisch VakVerbond) en werd in de jaren 1970 medewerker van het Nationaal Centrum voor Wetenschappelijke en Technische Documentatie bij de Koninklijke Bibliotheek Albert I in Brussel.
In 1979 volgde Heymans de overleden Herman Thiery (schrijver Johan Daisne) op als bibliothecaris, later directeur-bibliothecaris van de Stedelijke Openbare Bibliotheek Gent (1979-2003). Vanaf zijn aantreden ijverde hij voor vernieuwing en dynamiek in het Gentse bibliotheeklandschap: hij verhuisde de openbare bibliotheek van de ‘magazijnen’ van de Ottogracht en van een verzuilde en versnipperde spreiding over de deelgemeenten - via de tussenstop van de openkastbibliotheek aan de Kouter, hét ‘wandelplein’ van Gent (1980-1992) - naar het luchtiger voormalige EGW-gebouw aan het Graaf van Vlaanderenplein waar ‘de Zuid’ zijn dynamische plek vond. Bij de inhuldiging van die bibliotheek verscheen een door Frans Heymans samengestelde bloemlezing Voor den duivel geen stap achteruit!: beelden van Gent in de literatuur, de gedrukte en geïllustreerde voorloper van de website Literair Gent.
Heymans’ verdiensten voor het vernieuwde Gentse Stedelijke Openbare Bibliotheeknetwerk (1992-2017) worden uitgebreid toegelicht in de publicatie Van Ottogracht tot Krook, van Dirk Musschoot (2017, ook online in het gelijknamige dossier van Bib De Krook, zie onder). Maar tegelijk ijverde Heymans ook voor nauwe samenwerking tussen de Vlaamse bibliotheken en voor een ééngemaakte Vlaamse bibliotheekcatalogus.

Ook al ging Heymans in 2003 in de Gentse bibliotheek met pensioen, hij volgde met interesse de ontwikkelingen naar Bibliotheek De Krook en nam het initiatief voor het samenwerkingsverband en erfgoedproject Literair Gent. Daarvan was hij bijna een decennium lang projectcoördinator en onmisbare bezieler. Hij schreef bijna tweehonderd bijdragen voor de website en streefde met groot doorzettingsvermogen naar een heldere structuur en goed gestoffeerde overzichten.
Heymans schreef ook essays over o.m. de Vlaamse schrijvers Ward Ruyslinck en Piet van Aken en wetenschappelijk-historische overzichten zoals Nu van hooger hand ... : vijfenzeventig jaar Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek-, Archief- en Documentatiewezen (1996, waarvan hij in 1984-1989 voorzitter was) en Het goud van de Vlaamse letteren : 170 jaar prijzen voor de Nederlandse literatuur in België 1830-2000 (2001), dat mede gegroeid is uit zijn rubriek “Literaire prijzen” die hij samenstelde voor het Snoecks Jaarboek (1986-2009).

Lees de officiële persnota van de stad Gent:
https://stad.gent/bibliotheek/nieuws-evenementen/overlijden-frans-heymans-voormalig-directeur-gentse-bibliotheek

Meer informatie over de Gentse bibliotheek:
https://stad.gent/bibliotheek/dossiers/van-ottogracht-tot-krook-verhaal-en-architectuur

en meer specifiek over de periode Heymans:
https://stad.gent/bibliotheek/dossiers/frans-heymans

Informatie over het ontstaan van Literair Gent:
http://www.literairgent.be/over-literair-gent/

Frans Heymans over het erfgoedproject en de website Literair Gent in het tijdschrift Brood & Rozen, jrg. 2007, nr. 4 (downloadbaar):
http://ojs.ugent.be/broodenrozen/article/view/3299/3285

Lemma’s door Frans Heymans op de website Literair Gent:
http://www.literairgent.be/zoeken/?s=frans+heymans

Vier Gentse hoofdbibliothecarissen samen (v.l.n.r.): Frans Heymans, Luc Bauwens, Johan Daisne, Krist Biebauw. (Foto: Gert Defever)