Uw Kapitool, helaas! eene onvoltooide kroon, / Uw Belfroot, met den draak der kruisvaart overkronkeld, / En Bavo’s tempel, als zijn kunstjuweelen schoon.

Prudens van Duyse (1859)

LAURENCE VIELLE EN ELS MOORS IN BIB DE KROOK

Nieuws

Op 1 mei 2017 vertrokken Laurence Vielle en Els Moors op zoek naar het poëtische midden van België. Vielle trok door Vlaanderen, Moors avonturierde doorheen het poëtische Wallonië en de Oostkantons. Dagelijks werd er verslag bijgehouden van de reis, aangevuld met eigen teksten, verhalen, ervaringen en beeldmateriaal.
Nu blikken ze terug, lezen voor, delen hun ervaringen met het publiek, in een productie van VONK & Zonen, met live muziek en tekeningen.

Dichter des Vaderlands

De Waalse Laurence Vielle volgde in 2016 de allereerste Dichter des Vaderlands (2014-2015) Charles Ducal op. De Dichter des Vaderlands is een initiatief van Poëziecentrum (Gent), La Maison de la Poésie et de la Langue française (Namen) en de literaire organisatie VONK & Zonen (Antwerpen) in samenwerking met Passa Porta (Brussel). Sinds 2015 ondersteunen ook Maison de la Poésie (Amay), het fEstival maelstrÖm (Brussel), Poème 2 (Brussel), Midis de la Poésie (Brussel) en Jeugd & Poëzie (Antwerpen) de Dichter des Vaderlands. De Dichter des Vaderlands schrijft in opdracht zes gedichten per jaar, die in de drie officiële landstalen gepubliceerd worden, zowel in druk als online. Om de twee jaar wordt de eretitel overgedragen aan een dichter uit een ander taalgebied van het land.

Laurence Vielle

Laurence Vielle (Brussel, 1968) is dichteres en actrice. Ze wil haar poëzie vooral laten klinken en dansen. ‘Ze schrijft al levend. Ze leeft al schrijvend,’ typeerde de Franse theatermaker Claude Guerre haar, ‘Eigenlijk schrijft ze niet. Ze probeert niet om te schrijven. Iemand zei ooit: ze vindt,’ al proevende van de woorden, klanken, ritmes. Vielle werd al meermaals bekroond, recent nog met de Grands Prix Internationaux du Disque et du DVD’, in de categorie ‘Parole enregistrée’, van de Académie Charles Cros.

Ze publiceerde bij uitgeverij maelstrÖm o.m. La récréation du monde, État de marche, Mar(i)ons-nous en haar nieuwste boek met bijhorende cd Ouf. Andere bundels verschenen bij Editions de l'Ambedui (L'imparfait) en La Pierre D'alun (Dame en fragments).

Els Moors

De Brusselse dichteres en prozaschrijfster Els Moors volgt in 2018 de huidige Dichter des Vaderlands Laurence Vielle op. De van oorsprong West-Vlaamse Moors studeerde onder meer in Amsterdam en Gent, waar ze actief was als freelance journaliste. Ze schreef columns over het Gentse nachtleven en is redacteur van het literaire periodiek nY (het voormalige Gentse tijdschrift Yang). Moors kondigde eerder al aan dat ze vooral de band met het literaire veld van het Duitstalige grondgebied (sinds kort officiëel Oost-België) wil aanhalen.

Ze debuteerde in het Nederlandse tijdschrift Krakatau en trad op bij de VPRO. Fel opgemerkt werden haar lange gedicht ‘De witte fuckende konijnen’ in Yang 2004/4 en haar met de Herman de Coninckprijs bekroonde debuutbundel Er hangt een hoge lucht boven ons (2006). Moors vertegenwoordigde in 2012 ons land op het Londense poëziefestival Poetry Parnassus en won met haar tweede bundel, Liederen van een kapseizend paard (2013) zowel de Prijs Letterkunde voor Poëzie van de Provincie West-Vlaanderen als de Nederlandse J.C.Bloemprijs. Ze schrijft ook proza, o.m. Het verlangen naar een eiland (2008), het lichtvoetiger, maar even absurde Vliegtijd, drie verhalen en een brief (2010) en de grootstedelijke roman Taxi in het maaiveld (2016).

Kennismaken met beide dichteressen en de eerste Dichter des Vaderlands Charles Ducal kan op vrijdag 6 oktober in Bibliotheek De Krook, van 19.00 tot 22.00 in zaal De Blauwe Vogel (-1). Toegang: €12 (kansentarief €8), reserveren verplicht via 09 224 22 65 (Vormingplus).

Meer informatie over De Ronde van België / Le Tour de Belgique op www.facebook.com/poetenational en op www.dichterdesvaderlands.be/de-ronde-van-belgie-het-reisverslag

Algemene info over de Dichter des Vaderlands vind je op www.dichterdesvaderlands.be
Lees het lemma over Els Moors op Literair Gent.