Hertmans wint AKO-Literatuurprijs en Haagse Lezersprijs

Stefan Hertmans (c) Michiel Hendryckx-AEG

Na de Gouden Uil Prijs van de Lezersjury wint Stefan Hertmans in 2014 nu ook de AKO-Literatuurprijs, de grootste literaire prijs van het Nederlandse taalgebied voor één roman. Het met 50.000 euro bekroonde werk is Oorlog en terpentijn, een roman gebaseerd op het Gentse leven en de verschrikkingen in de Grote Oorlog van zijn grootvader. Jury-voorzitter Job Cohen getuigt over het boek: 'Hertmans levert met Oorlog en terpentijn zijn meesterproef, die nu al de status van een klassieker heeft'.

Bij de genomineerden voor de AKO-Literatuurprijs waren ook Tom Lanoye (Gelukkige slaven) en de Nederlanders Frank Westerman (Stikvallei), Wessel te Gussinklo (Zeer helder licht), Guus Kuijer (De Bijbel voor ongelovigen, 2) en K. Schippers (Voor jou).

De roman Oorlog en terpentijn werd inmiddels ook nog bekroond met de Haagse Lezersprijs 2014. Dat maakte de Haagse wethouder van cultuur, Joris Wijsmuller, bekend tijdens de zogeheten Battle of the Books in de Centrale Bibliotheek.

Meer over Oorlog en terpentijn leest u hier
Over Stefan Hertmans en Gent  in eerder werk.
Meer info over de AKO-prijs, de prijsuitreiking en het dankwoord van Stefan Hertman leest u daar  en op cobra.be.
Stefan Hertmans is op donderdag 12 maart 2015 te gast in de Paarse Zetel-interviewreeks in de Gentse bibliotheek (Zuid).

Meer info over de Haagse Lezersprijs en de Battle of the Books.