Zoo stoot het Steen der Graven langs de Lieve, / symbool van leed en nooit verstorven klacht, / vooraan op ’t plein (...) / Een huizenrei van donkre weelde en pracht.

Adolf Herckenrath (1947)

GRANDE DAME CHRISTINE D'HAEN HERDACHT OP CAMPO SANTO IN SINT-AMANDSBERG

Nieuws

Prof. dr. Hans Vandevoorde gaf, onder de titel Sterfelijkheid stichten : leven en werk van Christine D’haen in vogelvlucht, een rijkgevuld overzicht van de over talrijke dichtbundels verspreide grafgedichten van Christine D’haen, waarvan hij enkele prachtige gedichten voorlas. Voor een verklaring van haar grafgedichten verwees Vandevoorde ook naar D’haens autobiografische novelle Een brokaten brief (1993) en naar haar verzameld proza Uitgespaard zelfportret (2004).

Elise Miche, oud-leerlinge van het Sint-Janscollege in Sint-Amandsberg, las fragmenten voor uit het prozawerk van D’haen met onder meer aandacht voor haar Gentse jeugd- en studiejaren (Sint-Bavohumaniora, Rijksuniversiteit Gent). Het Gentse koorensemble El Grillo zorgde voor sfeervolle Engelse liederen van Thomas Tallis.

Vervolgens presenteerde Carl De Strycker, directeur van het Poëziecentrum, een digitale expo op de website Paukeslag, een platform voor levend poëzie-erfgoed, die het leven en werk van Christine D’haen vereeuwigt op het internet.

Paul Claes, de Vlaamse dichter-vertaler, classicus en zielsvriend van Christine D’haen, zorgde voor een hoogtepunt door het lezen van gedichten uit zijn dichtbundel Animula : twaalf zielgedichten voor Christine D’haen (2011) als “eerbetoon aan een cultuurmens” en een Adieu aan zijn “grande dame” Christine D’haen.

Meer info over leven en werk van Christine D’haen:

http://paukeslag.org/exhibits/show/christine-d-haen--uitgespaard-

Meer info over Christine D’haen en Gent:

http://literairgent.be/lexicon/auteurs/dhaen-christine/