Terug van Gent, dood moe, schor en op. (...) Ik ben al die dagen in een roes geweest (...) Kennismakingen en ovaties zonder eind van 's morgens tot 's nachts laat.

Multatuli (1867)

GENTSE ANTJE MEIRESONNE BESTE ESSAYIST OP VERS

Nieuws

Op woensdag 27 mei had in Amsterdam voor de zeventiende keer het grote VERS-poëziefeest plaats. Dat is de slotmanifestatie van het Nederlandse project ‘School der Poëzie’ voor kinderen en jongeren waarin ze – in het kader van de officiële VSB Poëzieprijs - kennismaken met actuele Nederlandstalige poëzie. Via enkele voorrondes in Nederland en Vlaanderen werden de beste dichters en essayisten in diverse leeftijdscategorieën geselecteerd voor de finale in Amsterdam. De steden Gent en Antwerpen fungeerden in maart 2015 als steunpunten voor de Vlaamse selecties. Peter Verhelst was een van de juryleden.

In de finales deden twee Gentse jongeren het bijzonder goed. Antje Meiresonne van de Sint-Bavohumaniora won met haar essay “Een definitie voor de dichtkunst” het VERS-debat 2015. Aya Coppens van het Atheneum Gentbrugge behaalde met haar titelloze gedicht “Die keer dat een zangvogel de zoom van mijn jas raakte” de derde plaats.

De Cultuurdienst van de Stad Gent ondersteunde in het kader van ‘Gent kleurt Oranje’ ook de editie 2015 van VERS. Samen met het Gentse Poëziecentrum plant Gent een VERS-krant met getuigenissen en tips voor de leerkrachten en met een aantal van de Vlaamse winnende gedichten. Beschikbaar in alle Vlaamse scholen vanaf september.

Lees meer over de VSB-Poëzieprijs, School der Poëzie en het VERS-slotfeest op: [www.schoolderpoezie.nl](http://www.schoolderpoezie.nl/nieuws/500-vers-slotmanifestatie-2015-een-groot-poeziefeest.html)

Het winnende essay van Antje Meiresonne staat hier

Het gedicht van Aya Coppens daar